Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Delfinii îşi amintesc unul de altul şi după zeci de ani

    Este posibil ca delfinii şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani.



    Un delfin surfează în siajul unei şalupe de cercetare pe râul Banana, în apropiere de centrul spaţial Kennedy. Foto: NASA.


    Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, arată că delfinii au cea mai lungă memorie socială descoperită vreodată la specii non-umane.

    Conform studiului, capacitatea delfinilor de a recunoaşte sunetele emise de alţi delfini ar putea fi chiar mai bună decât capacitatea oamenilor de recunoaştere facială, deoarece, cu trecerea timpului, feţele oamenilor se modifică.

    Jason Bruck, conducătorul studiului, a adunat date de arhivă despre 53 de delfini care au fost ţinuţi timp de zeci de ani în şase locaţii diferite. Anterior delfinii fusesera ţinuţi în acelaşi bazin.

    Bruck a comparat reacţiile delfinilor când li se puneau în difuzoare înregistrări ale sunetelor emise de foşti tovarăşi de bazin, faţă de înregistrări ale sunetelor emise de alţi delfini cu care nu erau familiari.

    Studiile sale au arătat chiar de la început că delfinii se plictiseau repede când ascultau sunete de la delfini pe care nu îi cunoşteau, dar când auzeau un delfin pe care îl cunoşteau, se apropiau imediat de difuzorul în care ascultau înregistrările.

    Uneori se învârteau pe lângă difuzor şi fluierau la el, încercând să facă difuzorul să le răspundă.

    Într-un exemplu demn de reţinut, Bruck a redat o înregistrare a sunetelor emise de o femelă de delfin numită Allie, care în prezent se află la Brookfield Zoo, Statele Unite, pentru o altă femelă numită Bailey, acum în Bermuda.

    Cei doi delfini locuiseră împreună la centru Dolphin Connection din Florida Keys când Allie avea doi ani şi Bailey patru.

    Chiar şi după 20 de ani şi şase luni după ultimul lor contact, Bailey şi-a amintit de fluierăturile lui Allie.

    2 MARTIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii preferă astazi recompensele imediate în faţa celor pe termen lung. Această tendinţă de a elimina interesul pentru viitor, contribuie la problemele zilelor noastre, individuale şi sociale. Cel puţin aşa arată un studiu, efectuat de neurologi şi psihologi de la VU University din Amsterdam, care demonstrează că natura îi face pe oameni mai puţin impulsivi.
    Cercetătorii francezi au ajuns mai aproape de rezolvarea enigmei oamenilor mici, ale căror oase fosilizate au fost găsite pe o insulă indoneziană.
    Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.
    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.
    O specie de broască ţestoasă gigant fluorescentă a fost descoperită în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, de către o echipă de cercetători.
    Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder şi Academia Chineză de Ştiinţe din Beijing au descoperit că suprafaţa îngheţată a Arcticii era cândva străbătută de o pasare gigant care nu putea zbura.