Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Dinozaur cu cocoaşă descoperit în Spania

    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid, Spania, au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.



    Cariera Mas de la Parreta, Morella, Spania.


    Noul dinozaur, numit Morelladon beltrani, face parte din grupul Iguanodon şi a trăit în urmă cu aproximativ 125 milioane de ani, Cretacicul timpuriu, în zona de astăzi a Spaniei.

    Creatura era ierbivoră, de mărime medie pentru un dinozaur din acea epocă, măsura aproximativ şase metri lungime şi 2,5 metri înălţime şi cântărea aproximativ două tone.

    Cea mai semnificativă trăsătură a fost prezenţa ţepilor înalţi pe spate, care ar putea fi priviţi ca o velă înaltă de 60 de centimetri şi ar fi putut ajuta la reglarea temperaturii corpului sau ar fi servit ca loc pentru stocarea grăsimii.

    Specimenul a inclus un dinte complet de pe mandibula dreaptă şi fragmente de la alţi dinţi, şapte vertebre, fragmente din excrescenţele spinoase ale vertebrelor, două bucăţi de coaste, un os sacru, două oase de la baza cozii, pelvis şi piciorul drept.

    Acesta a fost găsit în estul Spaniei, la sud-vest de Barcelona, într-o carieră, ​​în paturi de lut roşu aparţinând formaţiunii Arcillas de Morella.

    9 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.
    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.
    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.
    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.
    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf.
    O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv.