Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Caii pot comunica cu oamenii

    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai, prin oferirea de felii de morcov ca stimulent, pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare. Caii s-au alăturat astfel unui grup de animale care pot comunica prin indicarea unor simboluri.



    Cai.


    Alte câteva animale, inclusiv maimuţele şi delfinii, îşi exprimă preferinţele arătând lucruri.

    În ţările nordice se obişnuieşte să se pună o pătură pe spatele cailor în toate anotimpurile şi cercetătorii au vrut să găsească o cale de a cere calului să spună dacă vrea sau nu să o poarte.

    Oamenii de ştiinţă au lucrat cu un antrenor de cai pentru a învăţa 23 de cai de rase diferite cum să comunice cu oamenii.

    În primul rând calul a fost instruit să se apropie de o placă atârnată pe un gard şi să o atingă cu botul.

    Apoi a fost învăţat diferenţa dintre diferitele simboluri de pe placă: cu pătură (bara orizontală), fără pătură (bară verticală) şi nici o schimbare (spaţiu alb).

    În cele din urmă, calul a fost învăţat să asocieze o anumită acţiune cu simbolurile de pe placă.

    Până la sfârşitul anului de antrenament, un cal a fost capabil să semnaleze dacă era prea frig sau prea cald, mergând până la placa corespunzătoare şi solicitând ca pătura să fie pusă pe el sau scoasă.

    Caii au solicitat o pătură pe vreme umedă şi cu vânt rece, dar au cerut să le fie luată atunci când a fost soare.

    Acest lucru arată cum a fost capabil calul să facă o alegere bazată pe propria motivaţie.

    Acesta este un studiu foarte interesant şi care a conceput un nou mod de a înţelege ceea ce se întâmplă în mintea calului.

    Caii sunt adesea considerati a fi nu foarte inteligenţi, dar acest studiu arată că, folosind metodele potrivite, ei pot comunica şi pot lua decizii care par potrivite cu ale noastre.

    De curând, cercetătorii din Marea Britanie au arătat cum caii au fost capabili să deosebească expresiile faciale umane fericite de cele furioase.

    Oamenii de ştiinţă spun că domesticirea a permis cailor să înţeleagă comportamentul uman.

    1 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.
    După mai multe luni de investigaţii, cercetătorii europeni au îngropat în cele din urmă teoria pe care fizicienii americani o anunţaseră în martie 2014, privind detectarea vibraţiilor Big Bang-ului.
    Oamenii de ştiinţă au găsit cel mai mare crater de asteroid din lume în bazinul Warburton din centrul Australiei. Asteroidul a lovit cu peste 300 milioane ani în urmă, cu efecte devastatoare şi a făcut un crater cu un diametru de peste 400 kilometri.
    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf.
    O echipă internaţională de cercetători de la Siberian State Industrial University şi University of Uppsala au găsit fosilele unui tip nou de Ichthyostega, un tetrapod primitiv.
    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului.