Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Aripi de păsări din Cretacic descoperite în chihlimbar

    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului.



    Fosilă de enantiornithe.


    Păsările s-au prins în seva lipicioasă a unei păduri tropicale în urmă cu 99 milioane de ani, iar chihlimbarul a păstrat toate detaliile, inclusiv urme de culoare în pete şi dungi.

    Ele provin de la păsări enantiornithe, un grup major de păsări din perioada cretacică.

    Acestea au dispărut odată cu dinozaurii, în urmă cu 66 milioane de ani.

    Aripile, între doi şi trei centimetri lungime, aveau mici gheare ascuţite care permiteau puilor să se caţere în copaci.

    Faptul că se căţărau în copaci, arată că nu stăteau în cuib să fie hrăniţi, ci porneau în căutarea hranei imediat ce eclozau.

    Ei au murit, probabil, din cauza dimensiunilor mici şi a lipsei de experienţă.

    Pene izolate, găsite în alte probe de chihlimbar, arată că păsările adulte au evitat seva lipicioasă, sau au reuşit să se elibereze.

    Aceste fosile arată clar că păsările primitive, care trăiau alături de dinozauri, aveau aripi şi aranjamente de pene foarte asemănătoare cu păsările de astăzi.

    4 OCTOMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg au studiat un sit cu ramasitele unei comunitati din epoca de piatra in apropiere de orasul Falköping, Suedia. Ei au incercat sa afle in ce consta dieta acelor persoane si au ajuns la concluzia ca se foloseau ingrasaminte.
    Conform ultimelor analize ale genomului câinilor moderni şi lupilor suri, câinii au fost domesticiţi în urmă cu 9000 până la 34000 ani, cel mai probabil atunci când oamenii se ocupau doar cu vânătoarea şi adunarea plantelor şi fructelor, înainte de apariţia agriculturii, acum 10000 de ani.
    Un grup de geologi din Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud, au studiat solul, respectiv nisipul plajelor, insulelor Reunion si Mauritius si au descoperit un micro-continent pe care l-au numit Mauritia. Se presupune ca acest fragment de continent, Mauritia, s-a rupt de Madagascar si s-a fragmentat in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, atunci cand a aparut driftul intre Madagascar si India.
    Un grup de biologi japonezi de la Kyoto Institute of Technology şi Keio University au descoperit o nouă specie de bacterii, Ideonella sakaiensis, capabile să mănânce plastic.
    Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că broaştele din specia Limnonectes larvaepartus nasc mormoloci. Broasca care naşte, cunoscută şi ca broasca cu colţi, trăieşte pe insula Sulawesi din Indonezia şi este ceva nou pentru ştiinţă.
    Conform unui studiu efectuat de specialişti de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, vulcanii ascunşi sub oceane ar putea avea un impact, pe termen lung, mai mare asupra climei planetei noastre decât s-a crezut până acum.