Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Vulcanii submarini pot modifica clima pe termen lung

    Conform unui studiu efectuat de specialişti de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, vulcanii ascunşi sub oceane ar putea avea un impact, pe termen lung, mai mare asupra climei planetei noastre decât s-a crezut până acum.



    Erupţie subacvatică. Foto: NOAA


    Cercetătorii au constatat că vulcanii submarini evoluează în cicluri regulate, variind de la două săptămâni la 100000 de ani şi că erup aproape exclusiv în primele şase luni ale fiecărui an.

    Aceste variaţii sunt cauzate de modificările periodice ale orbitei Pământului şi de atracţia gravitaţională exercitată de Soare şi Lună.

    Anterior, oamenii de ştiinţă au presupus că vulcanii subacvatici sunt giganţii blânzi ai Pământului, eliberând lava încet, continuu. În realitate, ei produc şi de opt ori mai multă lavă decât vulcanii tereştri.

    Dioxidul de carbon emis de vulcanii subacvatici ajunge la aproximativ 88 milioane tone pe an, aproximativ cât vulcanii tereştri.

    Datele erupţiilor, pe mai mult de 700000 de ani, arată că, în perioadele mai reci, când nivelul mărilor este mai mic, activitatea vulcanilor submarini creşte, deoarece se micşorează presiunea exercitată de apă.

    7 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător.
    Un studiu realizat la Instituto Marqués, Spania, demonstrează că bebeluşii nenăscuţi pot auzi şi răspunde la muzică, la doar 16 săptămâni, cu zece săptămâni mai devreme decât se credea anterior.
    O fosilă de hadrosaur bine conservată a fost descoperită în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei.
    Plantele au ca şi animalele, un ceas intern cu 24 de ore, numit ritm circadian. Acest cronometru biologic oferă plantelor o abilitate înnăscută de a măsura timpul, chiar dacă nu este lumină. Ele nu răspund doar la răsărit, pur şi simplu, ele ştiu că răsăritul vine şi îşi ajustează biologia în consecinţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Earth Sciences Museum din Rio de Janeiro au anunţat descoperirea celui mai mare dinozaur găsit vreodată în Brazilia.
    Cercetatori de la University of Calgary din Canada si Montana State University din Statele Unite, au studiat un dinozaur mic, asemanator cu o pasare, care isi incuba ouale asa cum fac pasarile clocitoare, obtinand dovezi ale inrudirii dintre dinozaurii bipezi, teropozi, si pasarile de azi, prin comportamentul similar.