Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Oamenii de Neanderthal au avut un limbaj avansat?

    GH. MĂNOIU | 1 OCTOMBRIE 2023

    Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în 1989 în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, deoarece osul ca aspect era apropiat de cel al unui om modern. Dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător.



    Cap de Neanderthalian, reconstituire. Foto: Hermann Schaaffhausen/Wikipedia


    Osul hioid este esenţial pentru a vorbi, deoarece el susţine rădăcina limbii. La primatele non-umane, el nu este plasat în poziţia necesară vorbirii.

    Cercetătorii de la University of New England, Armidale, NSW, Australia au folosit imagini 3D cu raze X şi modelare mecanică şi au ajuns la concluzia că, deşi osul nu este la fel ca al omului modern, el a fost folosit într-un mod foarte asemănător.

    Cum capacitatea de vorbire şi limbajul sunt caracteristici fundamentale ale umanizării unei fiinţe, existenţa unui limbaj la neanderthalieni îi face umani.

    Până acum se credea că limbajul complex a evoluat în urmă cu aproximativ 100000 de ani şi că oamenii moderni au fost singurii capabili de o vorbire complexă.

    Există şi alte fosile de os hioid descoperite recent în Spania, atribuite lui Homo heidelbergensis, cu o vârstă de peste 500000 de ani, dar acestea urmează să fie modelate pe calculator.

    Omul de Neanderthal nu este considerat strămosul direct al omului modern, dar analiza de AND a arătat că între 1 şi 4 procente din genomul uman din Eurasia provine de la ei.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Instituto Marqués, Spania, demonstrează că bebeluşii nenăscuţi pot auzi şi răspunde la muzică, la doar 16 săptămâni, cu zece săptămâni mai devreme decât se credea anterior.
    O fosilă de hadrosaur bine conservată a fost descoperită în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei.
    Plantele au ca şi animalele, un ceas intern cu 24 de ore, numit ritm circadian. Acest cronometru biologic oferă plantelor o abilitate înnăscută de a măsura timpul, chiar dacă nu este lumină. Ele nu răspund doar la răsărit, pur şi simplu, ele ştiu că răsăritul vine şi îşi ajustează biologia în consecinţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Earth Sciences Museum din Rio de Janeiro au anunţat descoperirea celui mai mare dinozaur găsit vreodată în Brazilia.
    Cercetatori de la University of Calgary din Canada si Montana State University din Statele Unite, au studiat un dinozaur mic, asemanator cu o pasare, care isi incuba ouale asa cum fac pasarile clocitoare, obtinand dovezi ale inrudirii dintre dinozaurii bipezi, teropozi, si pasarile de azi, prin comportamentul similar.
    Cercetatori ai vietii marine de la University of St Andrews au studiat foraminiferele si au ajuns la concluzia ca un nivel ridicat de dioxid de carbon in atmosfera are un efect catastrofal asupra vietii marine microscopice.