Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Efectul ascuns al zaharului

    GH. MANOIU | 20 AUGUST 2022

    Un nivel crescut de zahar in organism este daunator sanatatii. Noi cercetari demonstreaza ca mai mult zahar in corp poate deteriora proteinele elastice ce ajuta respiratia si inima sa pompeze sange.



    Plantatie de zahar. Foto: Mariordo/Wikipedia


    Cercetatori de la University of Washington si Boston University din Statele Unite au descoperit ca un anumit tip de proteina ce se gaseste in organe ce se intind si se strang in mod repetat – cum sunt inima si plamanii – este sursa unei proprietati electrice ce ar putea ajuta la construirea si sustinerea tesuturilor conjunctive.

    Dar atunci cand sunt expuse la zahar, unele dintre aceste proteine ar putea sa nu-si mai indeplineasca functia.

    Proprietatea electrica de care este vorba se numeste feroelectricitate si este raspunsul la un camp electric in care o molecula comuta de la o sarcina pozitiva la una negativa.

    Aceasta proprietate a fost de curand descoperita la elastina din tesuturile animale.

    Cand este expusa la zahar, proteina numita elastina, uneori, incetineste sau opreste aceasta comutare de sarcina.

    Acest lucru poate duce la intarirea tesuturilor si in cele din urma la degradarea unei artere sau ligament.

    Feroelectricitatea este obisnuita la materialele folosite pentru display-uri, memorii si senzori. Existenta ei in tesuturile de mamifere a fost descoperita cu un an in urma, la peretii aortei de porc.

    Faptul ca zaharul sau glucoza suprima feroelectricitatea elastinei cu pana la 50%, imita un proces natural numit glicare, in care moleculele de zahar se ataseaza la proteine, degradandu-le structura si functia.

    Glicarea se intampla in mod natural cand imbatranim si este asociata cu o serie de boli, ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza.

    Daca cercetarile s-au facut pana acuma pe tesut de aorta, cele viitoare vor trebui sa dovedeasca valabilitatea teoriei pentru alte organe si tesuturi si sa incerce sa faca legatura intre acest proces si debutul bolii.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.
    Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, sustin că antioxidanţii găsiţi în coaja fructului de mangustan, un fruct tropical nativ din Indonezia, ar putea ajuta la tratarea pacienţilor cu schizofrenie, fără efecte secundare.
    Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din Statele Unite, au constatat că un consum de două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână micşorează riscul pierderii auzului la femei.
    Cercetătorii australieni de la University of Newcastle, specializaţi în boli respiratorii, investighează o teorie conform căreia o dietă bogată în fibre poate ajuta pe cei care suferă de astm.
    Fumătorii care renunţă la fumat şi trăiesc cu o dietă bogată în roşii şi fructe, în special mere, au şanse mai bune de a-şi restabili funcţiile pulmonare afectate de fumat, constată un nou studiu realizat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Statele Unite.
    Oamenii de ştinţă de la Institutul federal de tehnologie din Lausanne, Elveţia, au descoperit că rodiile ar putea proteja împotriva uneia dintre cauzele majore ale îmbătrânirii.