Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Frunzele de eucalipt conţin particule de aur

    GH. MĂNOIU | 15 APRILIE 2023

    Arborii de eucalipt din regiunea Kalgoorlie din Australia de Vest extrag particule de aur din pământ prin intermediul sistemului lor de rădăcini şi îl depozitează in frunze şi crengi.



    Urmele particulelor de aur în frunza de eucalipt. Foto: CSIRO


    Oamenii de ştiinţă de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) au descoperit că eucaliptul acţionează ca o pompă hidraulică: rădăcinile sale se extind pe zeci de metri adâncime în pământ şi trag în sus apa cu conţinut de aur.

    Cum aurul probabil este toxic pentru plantă, el este mutat în frunze şi ramuri, de unde poate fi eliminat sau lăsat să cadă pe pământ.

    Folosind detectorul pentru raze X, Maia 384, de la Australian Synchroton, cercetătorii au putut localiza şi vedea aurul în frunze, altfel, nedetectabil.

    Descoperirea în mod sigur nu va declanşa o goană dupa aur, fiindcă “pepitele” au aproximativ o cincime din diametrul unui fir de păr.

    Cu toate acestea, ar putea fi un ajutor nepreţuit în exploatarea mineralelor, fiindcă frunzele sau solul de sub copaci pot indica depozite de aur sau alte minerale îngropate la zeci de metri sub pământ şi în sedimente ce au o vechime mai mare de 60 de milioane de ani.

    Cercetătorii au declarat că frunzele pot fi folosite în combinatie cu alte instrumente şi ar constitui o metodă de explorare mult mai ieftină şi mai prietenoasă cu mediul.

    Prin prelevarea de probe şi analizarea vegetaţiei pentru a descoperi urme de minerale, putem să ne facem o idee despre ce se întâmplă sub suprafaţa solului, fără să fie nevoie să forăm.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muntele Etna, Italia, este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Pentru geologul Jeffrey Johnson de la Universitatea de Stat Boise, din Statele Unite, „vocea” acestui vulcan se dovedeşte cheia pentru înţelegerea comportamentului vulcanilor.
    O plantă poate ajuta la absorbţia cesiului radioactiv din reactoarele nucleare.
    În termeni evolutivi, insulele sunt lucruri ciudate. Aici este locul unde animalele evoluează izolat, adesea timp de milioane de ani, cu surse alimentare diferite, concurenţi, prădători şi paraziţi, totul diferă în comparaţie cu speciile continentale.
    Praful este o componentă cheie a sistemului climatic al Pământului. Când interacţionează cu nori, oceane şi radiaţii solare, afectează sistemele de viaţă ale planetei noastre, de la vreme şi precipitaţii până la încălzirea globală.
    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.
    Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică.