Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Holografia digitala in infrarosu folosita pentru a vedea prin fum si foc

    GH. MĂNOIU | 10 IANUARIE 2023

    In timp ce prin fum se poate vedea in anumite conditii cu un detector in infrarosu, prin foc nu. Pornind de la aceasta constatare un grup de oameni de stiinta de la Istituto Nazionale di Ottica, Italia, au folosit holografia digitala, utilizand un laser si un senzor de infrarosu pentru a obtine holograma unor persoane aflate in spatele unor flacari.



    Holografia digitala in infrarosu folosita pentru a vedea prin fum si foc. Foto: FLY:D/Unsplash


    Holograma digitala, la o lungime de unda infrarosie lunga, are avantajul ca este foarte flexibila si da posibilitatea de a inregistra scene mari, asa cum sunt siluetele umane.

    Ele pot fi facute in spatiu liber si in conditii de lumina naturala. Avand o lungime de unda mare, este putin afectata de vibratii.

    Radiatia infrarosie emisa de laser trece prin perdeaua de fum sau de foc si este dispersata pe toata suprafata de cercetat, respectiv o camera in care se cauta posibili supravietuitori in cazul unui incediu de exemplu.

    Primul experiment facut a fost vizualizarea prin fum.

    Rezultatul a aratat ca metoda hologramei digitale da rezultate mai bune decat detectorul in intrarosu, imaginea fiind mai clara.

    Al doilea experiment a fost vizualizarea obiectelor ascunse de o perdea de foc. Inregistrarea holografica nu prezinta nici o problema, permitandu-ne sa vedem prin flacari.

    Neutilizandu-se lentile, energia emisa de flacari nu s-a concentrat pe senzorul infrarosu, ci a ramas distribuita pe toti pixelii camerei.

    Al treilea experiment a fost necesar pentru a vedea ca se poate face o holograma digitala la o silueta umana, deci de dimensiuni mari, folosind un laser cu o lungime de unda mare si o lentila care sa imprastie raza pe toata suprafata de vizualizat.

    S-a realizat o holograma chiar daca persoana din spatele flacarilor era in miscare.

    Un avantaj al metodei este ca prin prelucrarea numerica a hologramei obtinute se poate imbunatati calitatea imaginii si daca apare o zona de saturatie, informatia se poate extrage din ceilalti pixeli care sunt curati.

    Aceasta in cazul in care se doreste o analiza ulterioara a scenei unui incendiu.

    Sistemul pus la punct de cercetatorii italieni poate fi folosit in cladiri, tuneluri, pentru a salva vieti in cazul unui incendiu, dar poate fi si baza unor noi aplicatii in domeniul biomedical, pentru controlul nedistructiv al unor structuri, pentru a studia si monitoriza respiratia, ritmul cardiac, deformarile corpului sub efort fizic etc.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Comisia Europeană a semnat luni un acord cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea de tehnologii mobile de a cincea generaţie (5G).
    Un robot militar care imită un catâr de povară poate transporta 180 kg de echipament urmărind comandantul pe teren accidentat. „Catârul electronic” se ridică singur când cade şi execută comenzile vocale primite de la un om. Robotul merge cu până la 4,8 km/h pe teren stâncos şi poate alerga cu 11 km/h pe teren drept.
    China a testat o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului şi care poate penetra actualele sisteme de apărare antirachetă. De la Beijing, Ministerul chinez al apărării nu a comentat rezultatele testului, pe care l-a numit ştiinţific şi despre care a precizat că nu este îndreptat împotriva nici unei ţări.
    Autoritatea de Administrare Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a cerut companiei Boeing să facă o modificare urgentă pe motoarele General Electric, montate pe aeronavele Boeing 787, care sunt susceptibile a se opri în timpul zborului.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.
    Smartphone-urile, camerele video şi ochelarii de vedere ar putea fi în curând transformate radical datorită unei lentile super-subţiri dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite.