Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Maimuţa care toarce şi alte specii descoperite în jungla amazoniană

    GH. MĂNOIU | 27 NOIEMBRIE 2022

    Cel puţin 441 de specii noi de animale şi plante au fost descoperite în ultimii ani în marea pădure tropicală neexplorată a Amazonului. În numai trei ani au fost găsite o maimuţă care toarce ca o pisică, o şopârlă care are pe corp un model ca o flacără şi un piranha vegetarian.



    Padurea amazoniana. Foto: Phil P Harris/Wikipedia (CC BY-SA 2.5)


    Descoperirile făcute de mai mulţi oameni de ştiinţă şi adunate de WWF, una dintre cele mai mari organizaţii pentru conservarea faunei şi florei sălbatice, cuprind 258 de noi specii de plante, 84 de specii de peşti, 58 de specii de amfibieni, 22 de reptile, 18 păsări şi un mamifer.

    In această listă nu sunt incluse nenumăratele descoperiri de insecte şi nevertebrate.

    Cu o medie de două noi specii descoperite săptămânal, Amazonul rămâne unul dintre cele mai importante centre ale biodiversităţii la nivel mondial.

    Dintre speciile remarcabile descoperite, sunt de amintit:

    Maimuţa care toarce, Callicebus caquetensis sau Caquetá titi. Puii ei torc unii la alţii când sunt mulţumiţi.

    Şopârla flacără, Gonatodes timidus, este de fapt timidă, evitând să fie văzută, în ciuda modelului colorat pe care îl are pe piele.

    Allobates amissibilis, o broască în miniatură, considerată pe cale de dispariţie, trăieşte într-o zonă ce va fi deschisă turismului.

    Tometes camunani, peştele piranha a cărui hrană este exclusiv vegetală, se găseşte în zone stâncoase din Brazilia, unde cursul apei este rapid.

    Apistogramma cinilabra, peştele care este adaptat la un nivel foarte mic de oxigen, are un areal restrâns la un singur lac din Peru.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oasele fosilizate ale unui dinozaur considerat a fi cea mai mare creatură care a mers vreodată pe Pământ au fost descoperite în Argentina, în apropiere de localitatea La Flecha, Patagonia.
    Cercetatorii de la Universitatea Bristol au descoperit ca florile comunica cu albinele prin camp electric. Florile au modele, culori stralucitoare si parfumuri diferite, ce atrag insectele. Dar ele emit si un camp electric prin care comunica informatii.
    O echipă de oameni de ştiinţă din Peru şi Statele Unite au descoperit trei specii noi de şopârle în Munţii Anzi peruvieni.
    Paleontologii au descoperit în Alberta, Canada, o nouă specie de dinozaur cu coarne, care a trăit acum 65 milioane de ani.
    Descoperirea unor rămăşiţe de microorganisme vechi de cel puţin 3,77 miliarde de ani constituie dovezi directe ale uneia dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.
    Un nou Boa Constrictor de culoare argintie a fost descoperit în Conception Island Bank din Bahamas.