Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Florile isi fac publicitate electric

    GH. MĂNOIU | 3 AUGUST 2022

    Cercetatorii de la Universitatea Bristol au descoperit ca florile comunica cu albinele prin camp electric.



    Foto: John Severns / Wikipedia.


    Florile au modele, culori stralucitoare si parfumuri diferite, ce atrag insectele. Dar ele emit si un camp electric prin care comunica informatii. Aceste semnale electrice sporesc puterea de atractie a florilor, deoarece insectele polenizatoare sunt capabile sa le distinga.

    Cercetatorii au constatat diferenta intre campul emis de diverse flori prin pulverizare cu o pulbere de vopsea incarcata electric. Modul de depunere al pulberii a aratat forma campului electric.

    Plantele dezvolta o sarcina negativa si emit campuri slabe. Albinele au o sarcina pozitiva, obtinuta cand zboara prin aer.

    La apropierea unei albine de o floare nu se produce o scanteie electrica intre ele, dar se dezvolta o forta electrica ce are un potential de transmitere de informatii.

    Prin plasarea unor electrozi pe tulpinile petuniilor, cercetatorii au observat ca atunci cand o albina se apropie, floarea isi schimba potentialul si ramane asa cateva minute.

    S-a presupus ca planta comunica albinei ca o alta albina a vizitat-o.

    Cercetatorii au descoperit ca bondarii disting intre diferite campuri electrice florale. De asemenea, albinele invata mult mai repede diferenta dintre doua culori daca sunt asociate si campuri electrice.

    Nu se stie cum detecteaza albinele campul electric. Probabil parul de pe corpul lor sa aibe un rol aici.

    Se presupune ca florile ofera in acest fel informatii despre polenul si nectarul pe care il au, astfel incat albina sa nu vina sa viziteze o floare care nu mai are ce sa ii ofere, dar sa primeasca informatii despre faptul ca floarea ar putea sa mai produca nectar si cand anume ar putea fi vizitata.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de oameni de ştiinţă din Peru şi Statele Unite au descoperit trei specii noi de şopârle în Munţii Anzi peruvieni.
    Paleontologii au descoperit în Alberta, Canada, o nouă specie de dinozaur cu coarne, care a trăit acum 65 milioane de ani.
    Descoperirea unor rămăşiţe de microorganisme vechi de cel puţin 3,77 miliarde de ani constituie dovezi directe ale uneia dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.
    Un nou Boa Constrictor de culoare argintie a fost descoperit în Conception Island Bank din Bahamas.
    Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică de a face morfină şi potenţial alte medicamente, inclusiv antibiotice şi medicamente anti-cancer, fără a folosi opiu din mac.
    Biologii au descris o nouă specie de plantă dispărută, pe baza a două flori fosile, care au fost găsite prinse în bucăţi de chihlimbar, timp de cel puţin 15 milioane de ani. Ele au fost descoperite în statul american Oregon.