Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Noua rachetă rusească în drum spre rampa de lansare


    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare de la centrul spaţial Plesetsk.


    Acest prim exemplar al rachetei Angara, construit de centrul aerospaţial de cercetare şi producţie Khrunichev, va fi folosit pentru a testa sistemele de asistenţă la sol înainte de lansarea propriu-zisă a vehiculului, programată pentru sfârşitul acestui an.

    Angara va lansa sateliţi guvernamentali şi comerciali, fie singură, fie în configuraţii de trepte grupate pentru sarcini mai grele.

    Lansatorul modular va fi capabil să acopere o gamă largă de sarcini utile, deservite în acest moment de diverse rachete, inclusiv de rachetele Proton, care sunt cele mai mari.

    Motorul dezvoltat pentru Angara va arde kerosen şi oxigen lichid, un combustibil mai ecologic decât hidrazina folosită de Proton.

    Impactul asupra mediului a lansărilor de rachete a înăsprit relaţiile între Rusia şi Kazahstan, care închiriază Rusiei centrul spaţial Baikonur pentru 115 milioane dolari pe an. Rusia construieşte un complex de lansare pentru Angara la noul centru spaţial Vostochny din Extremul Orient.

    Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională.

    GH. MĂNOIU | 19 FEBRUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Japonia a lansat un nou satelit care va fi folosit pentru a supraveghea daunele provocate de dezastrele naturale şi schimbările ce afectează pădurile tropicale.
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută.
    Când stelele masive explodează ca supernove, ele nu se estompează în noapte, ci strălucesc orbitor cu raze gamma de înaltă energie. Ce dă putere acestor resturi stelare energetice?
    Un obiect spaţial neidentificat se va prăbuşi pe Pământ sau se va dezintegra în atmosferă vineri 13 noiembrie 2015, în Oceanul Indian, la aproximativ 65 km de coasta de sud din Sri Lanka.
    Robotul Beagle 2 construit de Regatul Unit pentru misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, Mars Express şi considerat pierdut pe Marte încă din 2003, a fost descoperit acum în imaginile luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA.
    Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită. Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi.