Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    O enzimă din fructul de papaya protejează pacienţii cu boala celiacă

    Oamenii de ştiinţă, de la compania biofarmaceutică Glutage din Australia, au dezvoltat un comprimat care reduce efectele bolii celiace.



    Papaya (Carica papaya).


    Tableta, care conţine o enzimă din fructul de papaya, se ia înainte de masă şi protejează pacienţii cu boala celiacă, o tulburare autoimună care afectează intestinul subţire, de problemele de sănătate asociate cu ingerarea de gluten.

    Studiile clinice efectuate au relevat faptul că tableta este capabilă de a atenua simptomele celiace în curs de desfăşurare la pacienţii care au menţinut o dietă fără gluten.

    Ea ar putea proteja pacienţii împotriva leziunilor mucoasei stomacului, precum şi împotriva afecţiunilor cronice ale pielii, asociate cu boala.

    Pilula nu înlocuieşte dietele fără gluten, dar oferă o siguranţă împotriva celor două tipuri de probleme comune ale pacienţilor cu boala celiacă.

    Este vorba de efectul toxic direct al glutenului, care lezează mucoasa intestinului subţire şi, odată ce aceasta este deteriorată, accesul componentelor moleculei de gluten în interiorul mucoasei intestinului şi inducerea unui atac imun la propriul corp.

    Componentele de gluten care provoacă aceste două efecte sunt diferite părţi ale moleculei de gluten, iar această enzimă din fructul de papaya pare să le vizeze pe ambele.

    30 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la University of Nevada din oraşul Reno au descoperit că pseudoscorpionii masculi trataţi cu tetraciclină suferă o reducere a viabilităţii spermei, şi acest efect toxic se transmite chiar şi la puii lor masculi care nu au fost trataţi cu respectivul antibiotic. Este posibil ca un efect similar să apară şi la oameni.
    Temperamentul iute, mânios, supărăcios, poate creşte riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Riscul se acumulează la persoanele cu episoade frecvente de furie.
    Potrivit unui studiu publicat recent de către oamenii de ştiinţă danezi, moartea unui partener de viaţă, în special neaşteptată, poate provoca un ritm cardiac neregulat cu potenţial letal.
    Un vaccin aflat în faza de testare s-a dovedit a fi nu numai capabil să trateze psoriazisul şi alergiile, dar şi să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universităţile Dundee şi Oxford din Marea Britanie.
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.
    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.