Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Un soi de orez indian bun pentru persoanele cu diabet

    Un soi de orez parfumat cultivat în îndepărtatul nord-est al Indiei, cunoscut sub numele de orez Joha, nu numai că previne diabetul de tip 2, dar este și bogat în acizi grași nesaturați, care acționează împotriva bolilor de inimă.



    Orez parfumat Kola Joha din Assam, India. Photo: Chiring Chandan/Wikipedia


    Orezul este un aliment de bază în multe țări, dar poate afecta nivelul zahărului din sânge și poate crește riscul de diabet.

    Orezul Joha, un soi de iarnă cu bob scurt, cunoscut pentru aroma și gustul său unic, a atras atenția cercetătorilor de la Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie din India (IASST) din cauza credinței populare că cei care îl consumă în mod regulat sunt scutiți de diabet și boli cardiovasculare.

    Investigațiile la IASST au arătat prezența a doi acizi grași nesaturați, acidul linoleic omega-6 și acidul linolenic omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea umană și trebuie incluși în diete, deoarece nu sunt produși în mod natural în corpul uman.

    Orezul Joha s-a dovedit eficient și în scăderea nivelului de glucoză și prevenirea apariției diabetului în testele pe animale de laborator.

    S-a descoperit că soiul de orez conține antioxidanți valoroși, ceea ce îl face un „nutraceutic de alegere” în gestionarea diabetului, potrivit Departamentului de Știință și Tehnologie din India.

    Se spune că în Joha au fost găsiți o serie de compuși bioactivi despre care se spune că au efecte antioxidante, controlează nivelul zahărului din sânge și protejează inima.

    Mai multe studii indică faptul că compușii aromatici găsiți în orezul Joha nu numai că îi îmbunătățesc profilul de aromă, ci dețin și beneficii potențiale pentru sănătate.

    Combinația de aromă și nutrienți benefici îl face o alegere atrăgătoare.

    9 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform cu două studii majore ale bolilor oculare, o dietă mediteraneană - bogată în legume, cereale integrale, peşte şi ulei de măsline - duce la o funcţie cognitivă mai bună.
    Un studiu realizat sub conducerea Spitalului Universitar din Bonn, Germania, a descoperit că prea multă sare nu este rea numai pentru tensiunea arterială, ci şi pentru sistemul imunitar.
    Cercetătorii de la Framingham State University din Statele Unite au realizat un studiu care arată că trei ceşti de ceai negru băute pe zi pot controla nivelul de glucoză din sânge.
    Un recent studiu realizat la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, a arătat pentru prima dată o legătură între capsaicinoide, ingredientul activ în ardeii iuţi şi capacitatea de ardere a caloriilor.
    Fructele de padure, cum ar fi afinele, contin un nivel ridicat de compusi numiti polifenoli, despre care oamenii de stiinta spun ca pot ajuta creierul sa-si indeplineasca functiile vitale.
    Creșterea consumului de produse ultraprocesate este legat de riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi a obezităţii.