Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Consumul de alimente ultraprocesate duce la decese timpurii

    Datele furnizate de Institutul Brazilian de Statistică împreună cu datele despre mortalitatea braziliană, au permis cercetătorilor de la Universitatea din Sao Paulo să calculeze impactul consumului de alimente ultraprocesate.



    Cercetările leagă decesele timpurii de consumul de alimente ultraprocesate. Foto: HamZa Nouasria/Unsplash


    S-a putut estima că 57000 de persoane mor prematur în fiecare an din cauza consumului de alimente ultraprocesate, ceea ce corespunde la 10,5% din toate decesele premature ale adulților între 30 și 69 de ani în Brazilia.

    Conceptul de deces prematur din cauza bolilor cronice netransmisibile este definit de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind probabilitatea de a muri între 30 și 70 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor respiratorii cronice.

    Există deja suficiente dovezi în studiile epidemiologice care asociază creșterea consumului de produse ultraprocesate cu riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi cu obezitatea.

    Informații recente, din 2017-2018, arată că a existat o creștere cu 20% a consumului de alimente ultraprocesate comparativ cu 2007-2008.

    Această creștere se datorează unor serii de factori, precum campaniile de marketing din jurul acestor alimente și creșterea mai mare a prețului produselor proaspete în raport cu produsele ultraprocesate.

    Fideaua instant și biscuiții umpluți sunt simboluri alimentare ale acestei situații.

    30 IUNIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Coacăzele negre, bune pentru păstrarea tinereţii şi agerimii mentale, ar putea contribui la controlul declinului mental asociat cu vârsta şi ar putea ajuta oamenii cu probleme neurologice, cum sunt Parkinsonul şi depresia.
    Postul ţinut regulat poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât să ajute la pierderea câtorva kilograme din greutate. Bazându-se pe un nou studiu, cercetătorii sugerează că postul la intervale regulate poate îmbunătăţi longevitatea şi poate scădea riscul de boli cronice.
    Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.
    Oamenii de stiinţă au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
    Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Los Angeles Biomedical Research Institute a confirmat că extractul de usturoi reduce acumularea de plăci şi previne formarea unora noi în artere, ajutând la prevenirea progresiei bolilor de inima.