Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Mâncarea gătită acasă este cea mai bună pentru sănătate

    Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.



    Mâncarea gătită acasă este cea mai bună pentru sănătate.


    Cercetătorii confirmă ceea ce spun multe mame şi bunici de zeci de ani: a lua masa la domiciliu, în mod obişnuit, înseamnă o dietă mai bună şi cheltuieli mai mici pentru mâncare în comparaţie cu mesele luate regulat la restaurant sau la ceva similar.

    Participanţii la studiu au furnizat diferite tipuri de informaţii socio-demografice, iar consumul lor săptămânal de alimente a fost clasificat folosind Indexul de sănătate alimentar (Healthy Eating Index - HEI), care variază de la 0 la 100, cifrele mai mari indicând o calitate mai bună a dietei.

    Un indice de peste 81 indică o dietă "bună", de la 51 la 80 înseamnă "necesităţi de îmbunătăţire", şi 50 sau mai puţin înseamnă o dietă "săracă".

    Gătitul acasă de trei ori pe săptămână a însemnat un scor mediu de aproximativ 67 pe indicele de alimentaţie sănătoasă, iar gătitul la domiciliu de şase ori pe săptămână a avut ca rezultat un scor mediu de aproximativ 74.

    Scorurile HEI mai mari sunt, în general, asociate cu un statut socio-economic mai ridicat. De asemenea, mâncarea gătită la domiciliu depinde mult de numărul de copii de acasă.

    Studiul nu a arătat însă nici o asociere între venituri sau educaţie şi luarea mesei acasă sau în afară.

    29 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Los Angeles Biomedical Research Institute a confirmat că extractul de usturoi reduce acumularea de plăci şi previne formarea unora noi în artere, ajutând la prevenirea progresiei bolilor de inima.
    O dietă în stil mediteranean, bogată în legume, nuci, peşte şi uleiuri, este mai bună în tratarea bolilor de inimă, decât medicamentele care scad colesterolul, conform unui studiu realizat la Neuromed Institute din Italia.
    Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta Alzheimer.
    Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit de ce brânza elveţiană are găuri în ea. Totul pare să pornească de la cât de murdare sunt găleţile atunci când se colectează laptele.
    Un extract special de cacao numit Lavado ar putea reduce deteriorarea căilor nervoase care apare în boala Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile.
    Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să creeze alge care au gust de şuncă când sunt gătite în ulei. Specia a fost numită "Palmaria mollis."