Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Consumul de peşte scade riscul de Alzheimer

    Un nou studiu arată cum consumul a cel puţin o porţie de peşte pe săptămână scade, la unele persoane, riscul de a dezvolta boala Alzheimer.



    Somon.


    Se cunoaşte că vitaminele şi mineralele din peşte protejează împotriva bolilor de inimă şi accidentelor vasculare cerebrale şi sunt bune pentru dezvoltarea creierului.

    Peştele este o sursă bogată de acizi graşi omega-3, care duc la o stare bună de sănătate. Mai multe studii sugerează că consumul de peşte reduce riscul de demenţă.

    Cu toate acestea, peştele poate conţine un nivel ridicat de mercur, o neurotoxină despre care cercetătorii consideră că ar putea duce la demenţă.

    Cercetătorii de la Rush University Medical Center din Chicago au analizat probele de creier de la 286 voluntari decedaţi şi au descoperit că cei care au mâncat mult peşte au avut cel mai ridicat nivel de mercur în organele lor, dar au constatat în acelaşi timp că un nivel mai ridicat de mercur nu duce neapărat şi la declin mental.

    Cu toate acestea, studiul a constatat că consumul de peşte, cel puţin o dată pe săptămână, părea să protejeze de Alzheimer pe unii dintre participanţii în vârstă.

    La aceştia au fost găsite mai puţine schimbări ale creierului asociate cu boala Alzheimer şi cu alte forme de demenţă.

    Acest efect s-a observat însă numai la participanţi în vârstă, care prezentau o genă numită APOEɛ4, ce dă un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer. Persoanele cu APOEɛ4 au un nivel ridicat de colesterol, asociat cu formarea de plachete şi aglomerări în creier observate în Alzheimer.

    Voluntarii care au consumat fructe de mare au avut o vârstă medie de 90 de ani la momentul decesului, un alt semn că consumul de peşte este bun.

    7 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit de ce brânza elveţiană are găuri în ea. Totul pare să pornească de la cât de murdare sunt găleţile atunci când se colectează laptele.
    Un extract special de cacao numit Lavado ar putea reduce deteriorarea căilor nervoase care apare în boala Alzheimer, cu mult timp înainte de apariţia simptomelor vizibile.
    Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să creeze alge care au gust de şuncă când sunt gătite în ulei. Specia a fost numită "Palmaria mollis."
    Dacă există un lucru pe care cercetările l-au arătat, este că știința dietelor este foarte complexă. Experții s-au îndepărtat de a se concentra numai pe nutrienți unici, cum ar fi grăsimile. În schimb vorbesc acum despre modele alimentare sănătoase: moduri de a mânca care iau în considerare toate aspectele dietei.
    În urma unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au constatat că a mânca o cantitate mare de fructe şi legume, te poate face mai fericit.
    Consumul de arahide, chiar şi în cantităţi mici, reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de Facultatea de Medicină de la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.