Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Organizarea reţelei creierului influenţată de nutriţie

    Un recent studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Statele Unite, a constatat că acizi graşi mononesaturaţi (MUFAs), o clasă de substanţe nutritive găsite în uleiurile de măsline, nuci şi avocado, influenţeză inteligenţa şi că această relaţie este condusă de corelaţia dintre MUFA şi organizarea reţelei de atenţie a creierului.



    Unele varietăţi de şofrănel (Carthamus tinctorius) dau un ulei foarte bogat în acizi graşi mononesaturaţi.


    Cercetătorii au comparat modelele de nutrienţi ai acizilor graşi din probe de sânge, datele RMN funcţionale care au măsurat eficienţa reţelelor creierului şi rezultatele unui test de inteligenţă generală ale participanţilor la studiu.

    Ei au descoperit că inteligenţa generală este asociată cu reţeaua de atenţie dorsală a creierului, care joacă un rol central în sarcinile ce necesită atenţie şi rezolvarea problemelor de zi cu zi.

    În special, cercetătorii au descoperit că inteligenţa generală este asociată cu eficienţa organizării funcţionale a reţelei de atenţie dorsală folosind o măsură numită tendinţă a lumii mici, care descrie cât de bine este conectată reţeaua neurală în regiunile grupate local, precum şi în sistemele integrate la nivel global.

    Subiecţii cu niveluri mai mari de MUFA în sânge au avut o tendinţă mai mare a lumii mici în reţeaua lor de atenţie dorsală.

    Luate împreună cu o corelaţie observată între nivelurile mai ridicate ale MUFA şi o inteligenţă generală mai mare, aceste constatări sugerează o cale prin care MUFA afectează cunoaşterea.

    Descoperirile furnizează dovezi noi că MUFA sunt legate de o reţea foarte specifică din creier, reţeaua dorsală a atenţiei, şi cât de optimă este această reţea organizată funcţional.

    Rezultatele sugerează că, daca vrem să înţelegem relaţia dintre MUFA şi inteligenţa generală, trebuie să luăm în considerare reţeaua de atenţie dorsală.

    Aceste descoperiri vor ghida cercetările ulterioare asupra modului în care nutriţia afectează cunoaşterea şi inteligenţa.

    În special, următorul pas este de a derula un studiu intervenţional în timp pentru a vedea dacă aportul MUFA pe termen lung influenţează organizarea reţelei creierului şi inteligenţa.

    9 MAI 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Persoanele care iau antibiotice o perioadă lungă de timp sunt mai predispuse să dezvolte polipi intestinali, care pot fi un precursor al cancerului intestinal.
    Cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au descoperit ca nanoparticule care transporta o toxina gasita in veninul de albine poate distruge virusul imunodeficientei umane (HIV), lasand in acelasi timp celulele din jur nevatamate.
    Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste creierul, impiedica memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.
    Un nou studiu de la Northwestern University din Chicago arată că momentul, intensitatea şi durata expunerii la lumina din timpul zilei, sunt legate de greutatea corporală. Persoanele care au fost expuse la lumina dimineţii au avut un indice de masă corporală semnificativ mai mic decât cei care aveau cea mai mare parte a expunerii lor la lumina din partea a doua a zilei.
    Cercetatori de la Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, au constatat ca o gena asociata cu longevitatea reglementeaza de asemenea si ceasul interior al organismului.
    Un număr de 18 protocoale medicale pentru acupunctură şi moxibustie au fost emise de către Comitetul Naţional Tehnic Chinez pentru Standardizarea Acupuncturii şi Moxibustiei şi de Asociaţia Chineză de Acupunctură şi Moxibustie, pentru a alinia terapiile tradiţionale vechi de secole cu medicina modernă.