Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Ploaia de meteoriţi Geminidele

    GH. MANOIU | 11 DECEMBRIE 2013

    Ploaia de meteoriţi Geminidele este un curent de meteori anual, extrem de regulat. Este numit după constelaţia Gemini, de la care aparent provine.



    Meteor Geminid, văzut din San Francisco. Foto: Wikimedia Commons.

    Geminidele sunt particule de praf desprinse din asteroidul 3200 Phaethon, considerat a fi miezul stâncos al unei comete ce a pierdut tot învelişul de gheaţă. Ei sunt meteori lenţi, cu viteza medie în atmosferă de aproximativ 35 kilometri pe secundă, lăsând trasee lungi, strălucitoare.

    De pe 4 decembrie ploaia de meteoriţi creşte în intensitate şi ajunge la apogeu în noaptea de 13 spre 14 decembrie, cu 50 până la 100 de meteori pe oră.

    În 2013, valoarea maximă pentru Geminide este estimată să se întindă de la 13:00 Ora Universală (UT) vineri, 13 decembrie, până la 10:00 UT / 05:00 EST, sâmbătă, 14 decembrie, cu un maxim proiectat centrat câteva ore mai devreme la 02:00 UT in dimineaţa zilei de sâmbătă.

    Cum anul acesta luna plină va atinge maximul pe 17 decembrie, este de asteptat ca stralucirea ei să acopere parţial spectacolul Geminidelor, pe 14 decembrie ea atingând 91% din luminozitatea maximă. Cel mai bine este să se încerce vizionarea spectacolului ploii de stele după apusul Lunii şi până in zori.

    Geminidele au fost identificate ca o ploaie de stele în 1862 de R.P. Greg din Manchester, UK. Sursa lor a rămas necunoscută până în 1983, când astronomul Fred Whipple le-a legat de 3200 Phaethon.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Agentia Spatiala din India a anuntat lansarea cu succes a rachetei PSLV-C20 (Polar Satellite Launch Vehicle) purtatoare a sapte sateliti. Racheta de 44,4 m inaltime, capabila sa transporte o masa de 229,7 t, a fost lansata de la centrul Sriharikota, situat pe o insula in largul coastelor statului indian Andhra Pradesh.
    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii.
    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen.
    Cercetătorii chinezi cred că au determinat cauza emisiilor radio misterioase considerate "Semnale extraterestre" de către astronomi.
    NASA a început procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar.
    Cercetătorii au descoperit urme de opal pe Marte, ceea ce ar putea să dovedească că Planeta Roşie a adapostit cândva viaţă. Piatra preţioasă a fost descoperită într-un meteorit marţian care a căzut pe Pământ în 1911.