Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Primele fosile cretacice descoperite în Cuba

    Oamenii de ştiinţă cubanezi au descoperit primele fosile, pe insulă şi în Antile, datând din perioada Cretacicului.



    Fosilă din Cretacic. Foto: G.dallorto/Wikimedia Commons


    Oasele fosilizate, descoperite într-o carieră abandonată în regiunea de nord-vest a provinciei centrale Ciego de Avila, aparţin unor animale care au trăit în urmă cu 66 până la 70 milioane ani în ceea ce era atunci arcul de insule post-vulcanice din Antilele Mari.

    Fosilele, conservate în roci sedimentare marine din epoca Cretacică, sunt resturi de vertebrate tetrapode şi descendenţii acestora, cum ar fi amfibieni, reptile, păsări şi mamifere.

    Alături de fosile de vertebrate, cercetătorii au descoperit abundente fosile de nevertebrate, inclusiv arici de mare şi moluşte.

    4 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Rămăşiţele unui mamut care ar putea avea circa 20000 de ani au fost descoperite într-un şantier de construcţii din cantonul Zug, în centrul Elveţiei.
    Cercetătorii de la Yunnan University şi University of Arizona au descoperit cel mai vechi sistem cardiovascular găsit vreodată într-o fosilă a unui artropod, animal asemănător cu un crevete, care trăia în mări.
    Un studiu realizat la Scott Polar Research Institute al Universităţii Cambridge, a descoperit două lacuri subglaciare la 800 metri sub suprafaţa calotei glaciare din Groenlanda.
    Oamenii de ştiinţă au gasit în India cele mai vechi plante fosilizate, care seamănă cu algele roşii, vechi de 1,6 miliarde de ani.
    Torvosaurus gurneyi, cel mai mare prădător terestru descoperit în Europa, avea 10 metri lungime, era un therapod care stătea pe două picioare şi avea dinţi ascuţiţi de 10 cm lungime. Craniul avea 1,2 metri lungime. A trăit acum 150 de milioane de ani, în timpul perioadei Jurassic şi a fost în fruntea piramidei trofice.
    Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că o serie de îngheţuri şi dezgheţuri rapide ar fi putut fi "scânteia vitală" pentru ca viaţa să pornească pe Pământ. Este probabil că celulele vii au evoluat in mod natural de la o supă biochimică in primele zile ale planetei noastre.