Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Reţete de mâncăruri

    Cartofi Bengal

    Cartofii Bengal sunt o mâncare indiană.

    Ingrediente

    900 g cartofi
    2 linguriţe panch puran (un amestec de condimente)
    turmeric
    praf de chili (de preferinţă nu prea iute)
    ulei sau, de preferinţă, ghee (unt topit limpezit)

    Mod de preparare

    1. Se pune un pic de ulei sau ghee într-o tigaie mare cu capac şi se încălzeşte la foc mediu.

    2. Se adaugă panch puran şi se gătesc uşor până ce seminţele încep să pocnească.

    3. Se spală, dar nu se curăţă de coajă, cartofii şi se taie în bucăţi de mărinea unei muşcături. Se adaugă în tigaie, amestecând astfel încât seminţele să îmbrace cartofii uniform.

    4. Se adaugă puţin turmeric, suficient pentru a colora doar suprafeţele tăiate ale bucăţilor de cartof.

    5. Se adaugă un pic de praf de chili. Cantitatea variază în funcţie de gusturi şi de cât de tare este chili.

    6. Se amestecă bine pentru a distribui condimentele.

    7. Se pune capacul, se reduce căldura şi se lasă cartofii să se gătească în propriul lor abur până încep să fiarbă. Poate fi adăugată puţină apă dacă este necesar, dar cât mai puţin posibil. Cartofii nu ar trebui să se fiarbă.

    8. Se pun cartofii condimentaţi pe o tavă în cuptorul încins până se gătesc bine.

    Observaţii

    Panch Puran, sau Bengali Five-Spice Mix, este un amestec de condimente folosit în bucătăria indiană. Este făcut din cinci condimente amestecate în parţi egale: semințe de schinduf (methi), semințe de nigella (kalo jira), semințe de muştar (rai sau shorshe), semințe de fenicul (mouri) şi semințe de chimen (jeera).

    În unele variante, în loc de chimen este folosită ceapa sălbatică. În alte variante, se adaugă la amestec seminţe radhuni.

    Timpul de preparare este de 30-60 minute, iar cantităţile indicate sunt pentru 4-6 porţii. Se servesc ca gustare la băuturi, sau ca parte a unei mese.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA