Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Roverul Curiosity a găsit apă chiar în prima mostră marţiană


    Prima mostră de sol analizată de roverul Curiosity de la NASA a arătat că materialele de la suprafaţa planetei Marte conţin două procente de apă. Când a fost încălzită, proba a eliberat cantităţi semnificative de dioxid de carbon, oxigen şi compuşi de sulf.



    Apus de soare pe Marte. Foto: NASA/JPL/MSSS


    Curiosity a aterizat în Craterul Gale de pe suprafaţa planetei Marte la 6 august 2012, înarmat cu echipamente pentru colectarea şi prelucrarea mostrelor de sol şi rocă, un cromatograf de gaz, un spectrometru de masă şi unul cu laser.

    Combinarea analizelor de apă şi alte elemente volatile făcute de Sample Analysis at Mars (SAM) cu date mineralogice, chimice şi geologice colectate de alte aparate ale roverului, au dat o imagine avansată a suprafeţei marţiene.

    Proba de praf şi sol fin de la suprafaţa planetei a fost încălzită la 835 grade Celsius. Coacerea probei a relevat un compus care conţinea clor şi oxigen, cum este cloratul sau percloratul, întâlnit până acum numai în locaţii de latitudine mare. Găsirea lui într-o zonă ecuatorială sugerează o distribuţie globală. Analiza arată de asemenea existenţa carbonatului care se formează în prezenţa apei.

    Analiza izotopilor de hidrogen şi carbon a arătat că proporţiile lor sunt la asemănătoare cu cele din atmosferă, ceea ce indică faptul că solul de suprafaţă a interacţionat foarte mult cu atmosfera. Praful se pare că se deplasează în jurul planetei mânat de futunile puternice şi interacţionează cu unele gaze din atmosferă.

    Compuşi organici nu par să existe în solul de suprafaţă, unde sunt expuşi la radiaţii dure şi oxidanţi.

    Aceste rezultate au implicaţii pentru viitoarele explorări, când pe Marte vor fi trimişi oameni. Aceştia ar colecta sol marţian, şi încălzindu-l, ar putea obţine apă.

    GH. MANOIU | 3 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cu ajutorul telescopului Kepler, astronomii au identificat o stea îndepărtată în jurul căreia orbitează o masă neregulată de obiecte ce par nenaturale şi pentru care nu există o explicaţie.
    NASA a dezvoltat o imagistică aeropurtată numită vizor sintetic radar care a luat o imagine amănunţită a vulcanilor din America Centrala şi de Sud, în timpul unui studiu asupra Pământului.
    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur al lui Titan, satelitul giganticei planete Saturn.
    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai.
    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze.
    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona.