Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Sistem hidrografic subteran descoperit în Sahara Occidentală

    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu.



    Zona Cap Timiris din Parcul Naţional Arguin.


    Regiunea africană ce conţine Deşertul Mauritanian este aproximativ de marimea Statelor Unite, sau un sfert din Africa.

    Reţeaua hidrografică descoperită ar fi a 12-a cea mai mare din lume. Ar fi formată din râul Tamanrasett de 500 km lungime, cu surse din Munţii Atlas şi zona înaltă Hoggar, în prezent Algeria.

    Albiile ascunse se aliniază cu alt canion, Cap Timiris Canyon, cu deschidere în Parcul Naţional Arguin.

    Echipa de cercetători francezi a folosit echipamentele aflate la bordul unui satelit de abservaţii japonez, în special sistemul de senzori PALSAR, capabil de imagistică subterană detaliată din spaţiu.

    Râul a transportat o cantitate importantă de minerale şi substanţe nutritive prin intermediul unui sistem subteran antic. Acestea au hrănit o varietatea de plante, care au existat în abundenţă în regiune şi în largul coastei Mauritaniei.

    Regiunea din largul coastei a avut un ecosistem incredibil de bogat, cu o mulţime de organisme.

    Toată această activitate a avut loc în timpul mai multor perioade umede de acum 245000 de ani.

    Ultima astfel de perioadă ar fi fost în urmă cu 5000 de ani, conform calculelor. Dar schimbările climatice bruşte au provocat o uscare aproape completă.

    19 NOIEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă.
    Doi pui de lei de peşteră, vechi de 10000 de ani, au fost găsiţi în permafrostul din Republica Sakha din Siberia într-o stare de conservare foarte bună şi vor fi prezentaţi publicului în luna noiembrie 2015 de către Academia de Ştiinţe din Yakuţia.
    Un schelet bine conservat al unui dinozaur, care se pare că a trăit acum 120 de milioane de ani, a fost descoperit în site-ul Shestakovsky din regiunea Kemerovo, Siberia.
    Mai mult de 20000 hectare de pădure au fost carbonizate. Dar, în mijlocul dezastrului, un grup de chiparoşi erau încă în picioare înalţi şi verzi.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit după 20 de ani de studii că Noua Zeelandă este aşezată pe un continent necunoscut anterior, numit Zealandia.
    O echipă de la Regional Center for Scientific Research and Technology Transfer, a anunţat descoperirea în Patagonia, sudul Argentinei, a unui depozit de fosile de 60000 km pătraţi, care datează de acum 160 - 140 milioane ani.