Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate

    Un studiu realizat la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a constatat că somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate.



    Somnul "anormal" legat de riscul de obezitate.


    Studiul stabileşte legătura dintre durata somnului şi greutatea corporală la persoanele care prezintă genetic riscul de a deveni obeze.

    Cercetătorii au luat în calcul efectele unui somn scurt de mai puţin de şapte ore pe noapte şi a unui somn lung de mai mult de nouă ore.

    Ei au descoperit că, la persoanele care au genetic un risc ridicat de obezitate, atât somnul scurt cât şi somnul lung măresc riscul de a creşte excesiv în greutate, comparativ cu persoanele care dorm între şapte şi nouă ore pe noapte.

    Influenţa duratei somnului s-a produs indiferent de alimentaţia, preocupările, sănătatea sau factorii socio-demografici ai subiecţilor.

    Dar constatările nu au arătat nici o legatură evidentă între durata somnului şi greutatea corporală la cei cu risc genetic scăzut de obezitate.

    Se pare că persoanele cu risc genetic crescut de obezitate trebuie să aibă mai multă grijă faţă de stilul de viaţă pentru a-şi menţine o greutate corporală sănătoasă, iar acest studiu arată că somnul este un factor care trebuie luat în considerare, alaturi de dietă şi activitate fizică.

    20 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la University of California, din Statele Unite, şi King’s College, din Londra, Marea Britanie, au descoperit că utilizarea smartphone-urilor şi tabletelor înainte de culcare poate perturba somnul.
    Studiul făcut de oamenii de ştiinţă de la University of Rochester Medical Center a confirmat vechea zicală că un somn bun limpezeşte mintea. Cercetările au arătat că mecanismul care curăţă creierul de reziduuri, este activ în special în timpul somnului.
    Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania.
    Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit că lipsa de oxigen în celulele tumorale favorizează creşterea cancerului, pe când un aport crescut de oxigen face ca aceste celule să fie mai puţin sensibile la proliferare.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Statele Unite, au descoperit că amintirile animalelor de laborator cu boala Alzheimer pot fi recuperate prin stimulare optogenetică, adică prin utilizarea luminilor.
    O abordare promiţătoare pentru controlul colonizării bacteriene cu Staphylococcus aureus la oameni - folosind un probiotic în loc de antibiotice - a fost sigură şi foarte eficientă într-un studiu clinic de fază 2.