Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Supervulcanii, o nouă sursă de litiu

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Şcoala de Ştiinţe a Pământului, Energiei şi Mediului din cadrul Universităţii Stanford din Statele Unite, a identificat sedimentele unor lacuri formate în supervulcani străvechi ca sursă de litiu, un metal utilizat la fabricarea bateriilor litiu-ion pentru alimentarea echipamentelor electronice mobile.



    Litiu plutind în ulei.


    În prezent, cea mai mare parte a metalului alb-argintiu provine din depozitele pegmatite din Australia şi din depozitele de saramură aflate la altitudine în Chile.

    Supervulcanii pot produce erupţii masive cu sute de mii de kilometri cubi de magmă.

    Întrucât pierderea enormă a magmei face ca acoperişul camerei să se prăbuşească după erupţie, ei apar ca nişte găuri uriaşe în pământ, cunoscute sub denumirea de caldera, mai degrabă decât formele conice tipic asociate cu vulcani.

    Gaura, de multe ori, se umple cu apă şi formează un lac.

    De-a lungul a zeci de mii de ani, precipitaţiile şi izvoarele calde elimină litiul din depozitele vulcanice. Litiul se acumulează împreună cu sedimentele în lac, unde se concentrează într-o argilă numită hectorită.

    Echipa de cercetători a analizat probe dintr-un număr de locaţii vulcanice, mai ales în Statele Unite, şi a stabilit că concentraţiile de litiu au variat pe scară largă ca o funcţie a setării tectonice a supervulcanului.

    Analizând alte oligoelemente pentru a determina corelaţiile lor cu concentraţiile de litiu, cercetătorii au descoperit că oligoelementele pot fi utilizate ca indicator pentru concentraţia iniţială de litiu: de exemplu, o abundenţă mai mare de rubidiu, uşor de analizat în depozite, indică mai mult litiu, în timp ce concentraţiile mari de zirconiu indică mai puţin litiu.

    De la descoperirea sa în anii 1800, litiul a fost utilizat în mare măsură în tratamentele psihiatrice şi în armele nucleare.

    Începând cu anii 2000, litiul a devenit componentă majoră a bateriilor litiu-ion, care astăzi oferă energie unei varietăţi mari de dispozitive, de la telefoane mobile şi laptopuri până la maşini electrice.

    1 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor.
    Până pe 14 august 2016 puteţi vedea la Muzeul „Grigore Antipa”, din Bucureşti, expoziţia „Aripi peste timp”, în care exponatul central este Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume, descoperit pe teritoriul României.
    Un crater cu un diametru de 80 metri, cu pereţii foarte drepţi şi o adâncime necunoscută, a fost descoperit recent de către angajaţii unei companii de petrol care zburau cu elicopterul în regiunea Yamal din nordul îndepărtat al Siberiei.
    Insectele ar putea fi legale la vânzare în supermarketuri elveţiene începând de anul viitor, după ce Oficiul Federal Alimentar şi Veterinar Elveţian a propus spre comercializare trei specii.
    Un grup de ouă de dinozauri vechi de 70 milioane de ani au fost găsite distruse într-un sit arheologic important al Europei, Coll de Nargó din Lleida, Catalonia.
    Furtunile care au lovit Marea Britanie în ultimele luni au modificat relieful coastei. În unele locuri marea s-a retras, în altele ea a acoperit terenul jos. Ploile au spălat turba şi au dezvelit rămăşiţele unor păduri stravechi. Buturugi şi rădăcini de copaci din epoca bronzului au devenit vizibile pe malul din apropierea satului Borth, Ceredigion, Mid Wales.