Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    T-rex era prea greu pentru a alerga

    Studiile anterioare au sugerat că Tyrannosaurus rex (T-rex) ar fi putut alerga cu viteze extraordinare, dar un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester consideră că mărimea şi greutatea dinozaurilor au făcut alergarea imposibilă, deoarece picioarele s-ar fi îndoit şi s-ar fi rupt sub presiunea greutăţii lor.



    Tyrannosaurus rex, reconstituire în mărime naturală.


    Cercetătorii consideră că şi viteza de mers a T-rex ar fi fost limitată din cauza impactului pe care mişcarea l-ar fi avut asupra scheletului.

    Experţii au creat o nouă simulare pentru a-şi testa concluziile, combinând două tehnici biomecanice, cunoscute sub numele de analiză dinamică multiplă şi analiză a stresului scheletului.

    Noua abordare a demonstrat că adevăratele mişcări de alergare ar duce, probabil, la sarcini scheletice inacceptabil de mari în T-rex, contrazicând predicţiile anterioare prin modele biochimice că T-rex ar fi putut atinge viteze de peste 70 km pe oră.

    Descoperirile ar însemna, de asemenea, că deplasarea cu viteze mari a fost puţin probabilă pentru alţi mari dinozauri cu două picioare, cum ar fi Giganotosaurus, Mapusaurus şi Acrocanthosaurus.

    Filmele ne-au făcut să credem că Tyrannosaurus rex ar fi putut alerga cu viteze terifiante, dar noile cercetări sugerează că un T-rex nu ar fi putut să vâneze un 4x4 printr-o pădure.

    14 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Este posibil ca delfinii, şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani.
    Oamenii preferă astazi recompensele imediate în faţa celor pe termen lung. Această tendinţă de a elimina interesul pentru viitor, contribuie la problemele zilelor noastre, individuale şi sociale. Cel puţin aşa arată un studiu, efectuat de neurologi şi psihologi de la VU University din Amsterdam, care demonstrează că natura îi face pe oameni mai puţin impulsivi.
    Cercetătorii francezi au ajuns mai aproape de rezolvarea enigmei oamenilor mici, ale căror oase fosilizate au fost găsite pe o insulă indoneziană.
    Pentru prima dată s-au descoperit intr-un cimitir de dinozauri în situl Kulinda, pe malurile râului Olov din regiunea Transbaikal, dinozauri ierbivori cu pene şi solzi. Până acum, doar dinozaurii carnivori se credea că au avut pene.
    O nouă specie de dinozaur acoperit în întregime cu pene, cu o coadă extrem de lungă, a fost descoperită în Jehol, provincia Liaoning din nord-estul Chinei, întărind teoria că zborul a existat înainte de apariţia păsărilor.
    O specie de broască ţestoasă gigant fluorescentă a fost descoperită în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, de către o echipă de cercetători.