Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Anatomie şi fiziologie

    Terminologie anatomică

    Înainte de a intra în detalii despre diferitele sisteme ale corpului uman, este necesar să reţinem câțiva termeni utili pentru descrierea structurii corpului. Cunoașterea acestor termeni ne va face mult mai ușoară înțelegerea unităților care vor urma.

    Termeni direcționali

    Termenii direcționali descriu pozițiile structurilor în raport cu alte structuri sau locații din corp.

    • Superior1 sau cranian2 - spre capătul capului3 corpului; superioară (de exemplu, mâna face parte din extremitatea superioară4).

    • Inferior5 sau caudal6 - departe de cap; inferior (de exemplu, piciorul7 face parte din extremitatea inferioară).

    • Anterior8 sau ventral9 - față (de exemplu, rotula este situată pe partea anterioară a piciorului).

    • Posterior10 sau dorsal11 - spate (de exemplu, omoplații sunt situati pe partea posterioară a corpului).

    • Medial12 - spre linia mediană a corpului (de exemplu, degetul mijlociu este situat pe partea mediană a piciorului).

    • Lateral13 - departe de linia mediană a corpului (de exemplu, degetul mic este situat pe partea laterală a piciorului).

    • Proximal14 - spre sau cel mai aproape de trunchi sau de punctul de origine15 al unei părți (de exemplu, capătul proximal al femurului16 se unește cu osul pelvin17).

    • Distal18 - departe sau cel mai îndepărtat de trunchi sau de punctul sau originea unei părți (de exemplu, mâna este situată la capătul distal al antebrațului).

    Planurile Corpului


    Planurile Corpului

    • Planul coronal19 (planul frontal) - un plan vertical care rulează dintr-o parte în alta; împarte corpul sau oricare dintre părțile sale în porțiuni anterioare și posterioare.

    • Plan sagital20 (plan lateral) - Un plan vertical care merge din față în spate; împarte corpul sau oricare dintre părțile sale în partea dreaptă și stângă.

    • Plan axial (plan transversal21) - Un plan orizontal22; împarte corpul sau oricare dintre părțile sale în părți superioare și inferioare.

    • Planul median23 - Planul sagital prin linia mediană a corpului; împarte corpul sau oricare dintre părțile sale în jumătăți drepte și stângi.

    Cavități corporale


    Cavități corporale

    Cavitățile sau spațiile corpului conțin organele interne24 sau viscerele25. Cele două cavități principale se numesc cavitățile ventrale și dorsale. Ventrala este cavitatea mai mare26 și este subdivizată în două părți (cavitățile toracice și abdominopelviane) de diafragmă, un mușchi27 respirator28 în formă de cupolă.

    • Cavitate toracica

    Cavitatea ventrală superioară, toracică sau toracică conține inima29, plămânii, traheea30, esofagul31, vase mari de sânge32 și nervi. Cavitatea toracică33 este legată lateral de coaste (acoperite de pleura costală34) iar diafragma caudal (acoperită de pleura diafragmatică).

    • Cavitatea abdominală și pelviană

    Partea inferioară a cavității ventrale (abdominopelvine) poate fi împărțită în două părți: porțiune abdominală35 și porțiune pelviană. Cavitatea abdominală36 conține cea mai mare parte a tractului gastrointestinal37, precum și rinichii și glandele suprarenale. Cavitatea abdominală este legată cranial de diafragmă, lateral de peretele corpului și caudal de cavitatea pelviană. Cavitatea pelviană conține cea mai mare parte a sistemului urogenital38, precum și rectul39. Cavitatea pelviană este delimitată cranian de cavitatea abdominală, dorsal de sacrum40 și lateral de pelvis41.

    • Cavitatea dorsală

    Cea mai mică dintre cele două cavități principale se numește cavitate dorsală42. După cum sugerează și numele, conține organe situate mai în spate în corp. Cavitatea dorsală, din nou, poate fi împărțită în două porțiuni. Porțiunea superioară sau cavitatea craniană43 găzduiește creierul44, iar porțiunea inferioară sau canalul vertebral45 găzduiește măduva spinării46.

    Note

    1. Se referă la punctele mai apropiate sau spre cap.

    2. De sau legat de cap.

    3. Mărirea terminalului, ca și capul humerusului.

    4. Un membru al corpului, cum ar fi brațul sau piciorul.

    5. Referitor la, situat în sau spre coadă sau partea posterioară. Sau sub o altă structură.

    6. Referitor la, situat în sau spre coadă sau partea posterioară. Sau sub o altă structură.

    7. De sau legat de picior.

    8. Se referă la partea din față (planul frontal) sau porțiunea abdominală a corpului. Notă: În nomenclatura anatomică oficială, termenii anterior și ventral sunt folosiți cu referire la suprafața ventrală sau abdominală a corpului. Când vorbim despre trunchiul corpului, termenul anterior sau ventral poate fi folosit pentru a însemna „în fața”. Cu toate acestea, pentru părți ale capului, structura ventrală este partea inferioară sau partea mai apropiată de burtă. De exemplu, suprafața ventrală a creierului este suprafața inferioară.

    9. Se referă la partea din față (planul frontal) sau porțiunea abdominală a corpului. Notă: În nomenclatura anatomică oficială, termenii anterior și ventral sunt folosiți cu referire la suprafața ventrală sau abdominală a corpului. Când vorbim despre trunchiul corpului, termenul anterior sau ventral poate fi folosit pentru a însemna „în fața”. Cu toate acestea, pentru părți ale capului, structura ventrală este partea inferioară sau partea mai apropiată de burtă. De exemplu, suprafața ventrală a creierului este suprafața inferioară.

    10. În anatomia umană, are de-a face cu spatele unei structuri, sau o structură găsită spre spatele corpului.

    11. Aparținând sau situat în apropierea spatelui sau dorsului unui animal sau a uneia dintre părțile acestuia.

    12. Se referă la o poziție mai aproape de mijloc (planul sagital mediu) al corpului.

    13. Se referă la pozițiile laterale ale corpului, la pozițiile mai îndepărtate de planul sagital mediu.

    14. În medicină, se referă la o parte a corpului care este mai aproape de centrul corpului decât o altă parte.

    15. Atașarea mai fixă a unui mușchi care servește drept bază pentru acțiune.

    16. O parte din oasele extremităților inferioare (31 de oase pe fiecare parte) ale scheletului apendicular, care are 126 de oase. Femurul (osul coapsei) se articulează cu tibia la capătul distal.

    17. Osul sau țesutul osos este o formă de țesut conjunctiv dens în care substanța intercelulară sau matricea este infiltrată cu săruri de calciu. Este un țesut vascular impregnat de canalicule, care sunt canale minuscule care leagă lacunele între ele și servesc ca sistem de transport (sistemul Haversian) între capilarele sanguine și celulele osoase. Există mai multe tipuri de oase 1. Oasele lungi-se găsesc în brațe și picioare. 2. Oasele scurte – de formă scurtă și cuboidă sau neregulată. Se găsește în oasele încheieturii mâinii și gleznei (carpian și tarsal). 3. Oasele plate-protecție pentru părțile moi ale corpului. Se găsește în coaste, stern, scapule și oasele pelvisului și craniului. 4. Oasele neregulate - asemănătoare ca structură cu oasele plate, dar din cauza unei forme deosebite, sunt incluse în propria clasificare. Se găsește în vertebrele, sacrul, etmoid, sfenoid și oasele urechii craniului. 5. Oase rotunde - oase sesamoide rotunde, mici, plate. Funcția oaselor rotunde este de a elimina sau reduce frecarea. Rotula sau rotula este cel mai mare os sesamoid. Exteriorul osului este acoperit de o membrană fibroasă, periostul. Vasele de sânge, vasele limfatice și nervii sunt prezenți în periost și intră în canalele Haversiene ale osului compact pentru a deveni vase ale sistemului Haversian care pătrund în întregul os.

    18. Se referă la poziții mai îndepărtate de origine, un punct de referință, sursă sau atașament.

    19. O secțiune verticală a corpului care îl împarte în porțiuni din față (anterior) și din spate (posterior).

    20. Orice secțiune verticală a corpului care o împarte în porțiuni din dreapta și din stânga.

    21. În cruce în unghi drept față de axa lungă a unei structuri sau a unei părți.

    22. În cruce în unghi drept față de axa lungă a unei structuri sau a unei părți.

    23. O măsură a tendinței centrale, valoarea mijlocie în ceea ce privește magnitudinea. Pentru a obține valoarea medie, sortați valorile în ordine de la cel mai mic la cel mai mare, iar mediana este a 50-a percentila. Jumătate dintre valori sunt mai mici și jumătate sunt mai mari.

    24. Se referă la locații care se află în interiorul porțiunii interioare a corpului, la un anumit organ sau la un punct de referință. Intern poate fi sinonim cu adânc.

    25. Organele oricărei cavități.

    26. O zonă goală sau o gaură. Poate descrie o cavitate corporală (cum ar fi spațiul din abdomen) sau o gaură într-un dinte cauzată de carii.

    27. Tip de țesut care se contractă și permite mișcarea.

    28. Respiraţie. A inspira și a expira.

    29. Inima este un organ muscular gol, de dimensiunea unui pumn uman, situat în mediastinul dintre plămâni, cu vârful pe diafragmă. Are patru camere. Aria dreaptă și stângă: atriile sunt mici camere receptoare asemănătoare venelor mari. Atriul drept, care primește sânge din circulația sistemică, este mai mare decât atriul stâng, care primește sânge numai din plămâni. Ambele atrii au pereți mai subțiri decât ventriculii, deoarece au mai puțină presiune exercitată asupra lor decât ventriculii, la fel cum venele au pereți mai subțiri decât arterele. Ventriculi drept și stâng: ventriculii sunt camere mari, contractante, cu pereți groși. Pereții ventriculului stâng sunt mai groși, deoarece ventriculul stâng trebuie să pompeze sânge în cele mai îndepărtate părți ale corpului; ventriculul drept pompează sânge doar către plămâni. Deschiderile dintre atrii si ventriculi, orificiile atrioventriculare, sunt controlate de valorile canine. Valva tricuspidiană controlează deschiderea dintre atriul drept și ventriculul drept. Valva mitrală (biscuspidă) controlează deschiderea dintre atriul stâng și ventriculul stâng.

    30. Traheea este un tub compus din mușchi neted căptușit cu membrană mucoasă, iar inelele de cartilaj în formă de C sunt încorporate în mușchi. Traheea se extinde de sub cartilajul cricoid al laringelui până la carină și are aproximativ 2,5 cm în diametru și aproximativ 10 cm lungime. Traheea formează o parte majoră a căii de trecere prin care aerul extern ajunge la plămâni, funcția simplă, dar vitală a acestei structuri.

    31. Esofagul este un tub muscular lung de aproximativ zece inci (25 cm) care se extinde de la hipofaringe la stomac. Mișcarea peristaltică a esofagului deplasează alimentele de-a lungul stomacului. Esofagul se află în spatele traheei și inimii și trece prin mediastin și hiatus, o deschidere în diafragmă, în coborârea sa din cavitatea toracică în cavitatea abdominală. Există trei segmente sau regiuni ale esofagului: cervical, toracic și abdominal. Esofagul poate fi descris și în termeni de treimi superioare, mijlocii și inferioare. Aceste măsurători nu sunt același lucru. Peretele interior al esofagului este căptușit cu mucoasă. Mucoasa poate fi subdivizată în epiteliu de suprafață, lamina propria și muscularis mucosae. Sub mucoasă se află submucoasa. Muscularis propria se află sub submucoasă. Nu există seroasă pe esofag, ci mai degrabă o adventiție externă a țesutului conjunctiv fibros. Lipsa unei seroase facilitează răspândirea cancerului dincolo de locul primar în țesuturile adiacente și ganglionii limfatici. Ramurile aortei și ale arterei celiace furnizează sânge esofagului. Drenajul venos este către venele azygos, tiroidian și gastric stâng. Vasele limfatice se scurge în ganglionii limfatici cervicali, mediastinali și gastrici, în funcție de segmentul esofagului din care provin.

    32. Lichidul specializat din corpul dumneavoastră care are multe funcții, inclusiv transportul de oxigen și nutrienți către alte țesuturi, formarea de cheaguri ca răspuns la răni și transportul de celule defensive și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor.

    33. Cavitatea toracică este împărțită în porțiunea pleurală dreaptă și stângă și porțiunea pericardică. Porțiunile pleurale conțin plămânii acoperiți de membrane seroase numite pleure. Porțiunea pericardică cuprinde inima. Pe lângă inimă, zona dintre plămâni (numită mediastin) conține traheea, esofagul, timusul, vasele de sânge și vasele și ganglionii limfatici. Este o parte a cavităţii ventrale.

    34. Un strat subțire de țesut care acoperă plămânii și căptușește peretele interior al cavității toracice. Protejează și amortizează plămânii. Acest țesut secretă o cantitate mică de lichid care acționează ca un lubrifiant, permițând plămânilor să se miște fără probleme în cavitatea toracică în timp ce respiră.

    35. Zona a corpului care conține pancreasul, stomacul, intestinele, ficatul, vezica biliară și alte organe.

    36. Cavitatea din abdomen, spațiul dintre peretele abdominal și coloana vertebrală. Cavitatea abdominală conține o serie de organe cruciale, inclusiv partea inferioară a esofagului, stomacul, intestinul subțire, colonul, rectul, ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina, rinichii și vezica urinară.

    37. Organele care iau alimente și le transformă în produse pe care organismul le poate folosi pentru a rămâne sănătos. Produsele de deșeuri pe care organismul nu le poate folosi părăsesc corpul prin mișcările intestinale. Sistemul digestiv include glandele salivare, gura, esofagul, stomacul, ficatul, pancreasul, vezica biliară, intestinul subțire și gros și rectul. Există și alte organe și structuri accesorii derivate din intestinul primitiv și situate fie în tractul digestiv principal, fie care se deschid în acesta. Acestea includ limba, dinții, gingiile, glandele salivare, pancreasul, vezica biliară, căile biliare, ficatul și apendicele. Pereții majorității organelor tractului gastrointestinal sunt formați din trei straturi principale de țesut: mucoasa, submucoasa și musculara proprie. Majoritatea organelor au o seroasă sau un strat de acoperire de peritoneu visceral care investește organul într-o măsură diferită, în funcție de segmentul particular al organului și de atașamentele sale mezenterice.

    38. Un sistem este un grup de organe. Diferitele sisteme din organism sunt: 1. Sistemul cardiovascular 2. Sistemul digestiv 3. Sistemul endocrin 4. Sistemul tegumentar 5. Sistemul limfatic 6. Sistemul muscular 7. Sistemul nervos 8. Sistemul reproductor 9. Sistemul respirator 10. Sistemul osos 11. Sistem urinar

    39. Rectul este definit ca intestinul gros distal care începe opus promontoriului sacral și se termină la marginea superioară a canalului anal. Când se măsoară de jos cu un sigmoidoscop rigid, se extinde la 16 cm de la marginea anală. O tumoare este clasificată drept rectală dacă marginea sa inferioară se află la 16 cm sau mai puțin de marginea anală, atunci când este măsurată de jos cu un sigmoidoscop rigid. Rectul poate fi subdivizat în trei părți în funcție de distanța marginii inferioare a tumorii față de marginea anală (evaluată prin sigmoidscopie rigidă) * treimea superioară/rectul superior 12-16 cm * treimea medie/rectul mijlociu 6-12 cm * Treimea inferioară/rectul inferior aprox. 6 cm

    40. O parte a coloanei vertebrale, care este alcătuită din 26 de oase. Osul mare, în formă de triunghi, din coloana inferioară, care face parte din pelvis. Este format din 5 oase topite ale coloanei vertebrale.

    41. O structură în formă de bazin care susține coloana vertebrală și conține sacrul, coccisul și oasele șoldului (ilium, pubis și ischion).

    42. Cavitatea dorsală este situată de-a lungul suprafeței posterioare a corpului și este împărțită în două cavități diferite. Cavitatea craniană, care conține creierul și cavitatea vertebrală, care conține măduva spinării. Învelișul protector pentru cavitatea dorsală sunt meningele.

    43. O parte a scheletului axial, care este alcătuită din 80 de oase. Oasele care formează capul. Craniul este format din oase craniene (oase care înconjoară și protejează creierul) și oase ale feței (oase care formează orbitele, nasul, obrajii, maxilarul și alte părți ale feței). O deschidere la baza craniului este locul unde măduva spinării se conectează la creier. Craniul este compus din 29 de oase, 8 formând craniul, 14 formând oasele feței, 6 formând oasele mici din urechea medie și 1 os hioid.

    44. Creierul se află în cavitatea craniană a craniului. Poate fi descris în termeni de trei subdiviziuni principale: creierul anterior, creierul mediu și cel posterior.

    45. Pasaj lung ca un tub.

    46. Măduva spinării este un mănunchi lung, subțire, tubular de țesut nervos și celule de sprijin care se extinde din creier (în special medula oblongata). Măduva spinării începe de la osul occipital și se extinde până la spațiul dintre prima și a doua vertebră lombară. În funcție de locația sa, măduva spinării este împărțită în diferite segmente, inclusiv segmente cervicale, toracice, lombare, sacrale și coccigiene. Măduva spinării funcționează în primul rând în transmiterea semnalelor neuronale între creier și restul corpului, dar conține și circuite neuronale care pot controla în mod independent numeroase reflexe și generatoare de modele centrale. Măduva spinării are trei funcții majore: ca conductă pentru informații motorii, care călătorește în josul măduvei spinării, ca conductă pentru informații senzoriale în sens invers și, în sfârșit, ca centru pentru coordonarea anumitor reflexe.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sistemul muscular este compus din celule specializate numite fibre musculare.
    Rinichii sunt o pereche de organe vitale de a caror functionare depinde pastrarea curata a sangelui si echilibrul substantelor chimice. Intelegerea modului de functionare a rinichilor poate ajuta la mentinerea sanatatii acestora.
    Mușchii trunchiului îi includ pe cei care mișcă coloana vertebrală, mușchii care formează pereții toracici și abdominali și cei care acoperă ieșirea pelviană.
    Oasele corpului sunt într-o varietate de dimensiuni și forme.
    Scheletul uman adult este format de obicei din 206 oase.
    Ființele umane sunt, fără îndoială, cele mai complexe organisme de pe această planetă.