Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Un fragment mare de meteorit a fost scos din lacul Chebarkul


    Scafandrii ruşi au scos din lacul Chebarkul un fragment mare de meteorit. Se aşteaptă ca testele experţilor să confirme că a făcut parte din meteoritul explodat în februarie deasupra oraşului Celiabinsk din Urali.



    Recuperarea fragmentului de meteorit. Foto: Chelyabinsk region governor press service


    Fragmentul a crăpat în trei părţi după ce a început operaţia de aducere la suprafaţă, deoarece avea deja o fractură atunci când a fost găsit.

    Greutatea bucăţii găsite este de 654 kg, iar lungimea de 1,5 metri. Operaţia a început pe 10 septembrie 2013 şi a costat 50000 de dolari. A fost necesară îndepartarea a aproape 100 metri cubi de nămol, meteoritul fiind îngropat sub 2,5 metri de aluviuni.

    Meteoritul a luminat cerul deasupra oraşului Celiabinsk în dimineaţa zilei de 15 februarie, apoi a explodat cu forţa unei bombe atomice. Aproape 1500 de oameni au fost răniţi, în special de cioburi de sticlă, iar mulţi au avut nevoie de consiliere psihologică.

    Analiza fragmentelor deja găsite arată că vârsta meteoritului coincide cu a sistemului solar, 4,56 miliarde de ani. El este de tip LL5 Chondrit, un model întâlnit doar la 2% dintre meteoriţii căzuţi pe Pământ.

    A suferit un proces intens de topire, înainte de a fi supus temperaturilor extrem de ridicate din timpul parcurgerii atmosferei terestre, proces datorat coliziunii cu un alt corp ceresc, sau apropierii de Soare, eveniment produs acum cam 290 milioane de ani.

    Masa iniţială a fost de 10000 tone metrice, la o altitudine de 1000 km, şi s-a redus la aproximativ o tonă la altitudinea de 23 km, unde a avut loc explozia.

    GH. MANOIU | 18 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Martie 2015 a fost cea mai caldă lună martie la nivel global, de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880.
    Mont Blanc, cel mai înalt munte din Europa de Vest, a pierdut 1,3 metri din înălţimea sa, potrivit ultimelor măsurători.
    Aproximativ 250 de experţi oceanici din 24 de ţări şi din Uniunea Europeană s-au adunat în Hobart, Tasmania, pentru a semna acordul istoric privind înfiinţarea celei mai mari rezervaţii marine din lume, în Antarctica, în regiunea Mării Ross.
    Dacă înainte de Columb, oamenii au ajuns în America o dată sau de mai multe ori, este o întrebare la care arheologii tânjesc de mult timp să găsească răspunsul şi poate că noile dovezi genetice din Peru ar putea încheia dezbaterea.
    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.
    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.