Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Un nou oras Maya descoperit la sud-est de Campeche


    O echipa internationala de arheologi a anuntat descoperirea in Mexic a unui nou oras Maya, care a fost numit Chactún, “Piedra Roja” sau “Piedra Grande”. Este unul dintre cele mai mari orase descoperite in Tierras Bajas Centrales, comparabil cu Becán, Nadzcaan sau El Palmar.



    “Piedra Roja” sau “Piedra Grande”. Foto: INAH, Mexic


    Avand o intindere foarte mare, de peste 22 hectare, si un numar impresionant de monumente, orasul pare sa fi fost, intre anii 400 si 900 e.n., centrul unei vaste regiuni.

    Amplasarea sa a fost detectata cu ajutorul fotografiilor aeriene la scara larga. El face parte dintr-un complex de 80 de situri, unele dintre ele descrise anterior de exploratori, dar ramase nestudiate.

    Situl cuprinde trei complexe monumentale. Zona de vest, cu o suprafata de 11 hectare, zona de sud-est si de nord-est. Pe aceste spatii sunt numeroase structuri piramidale, palate, terenuri pentru jocul cu mingea, terase, piete, monumente sculptate si zone de locuit.

    Cea mai inalta piramida are 23 metri si este situata in complexul din vest. Aspectul cel mai impresionant este dat de volumul pe care il au multe dintre edificii. S-au gasit un numar mare de altare si stele ce contin inscriptii. Unele dintre ele pastreaza portiuni de stuc ce da o imagine a splendorii acestui oras. Dintre cele 19 stele inregistrate pana in prezent, trei sunt cel mai bine pastrate si una da numele locului, prin inscriptia ce mentioneaza ca guvernatorul K'inich B'ahlam a fixat Piatra Rosie (sau Piatra Mare) in anul 751.

    O particularitate a orasului este ca, desi la mica distanta de Rio Bec, stilul sau arhitectural difera de acesta. Turnurile gemene si structurile piramidale il apropie de Petén.

    Multe dintre stele si altare au fost refolosite in vremurile din urma, fara ca oamenii sa mai stie semnificatia lor. O parte au fost gasite in cap, desi cu ofrande in jur, semn ca se inchinau la ele.

    GH. MANOIU | 24 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Una dintre cele mai cunoscute atracţii istorice din Cajamarca, Peru, va fi redeschisă începând din 1 martie, pentru public.
    Examinarea scheletelor găsite la Jebel Sahaba, pe malul de est al Nilului, în nordul Sudanului, aparţin victimelor celui mai vechi conflict armat din lume, de acum 13000 de ani, spun antropologii de la Universitatea din Bordeaux.
    Sistemul de drumuri construit de către Imperiul Inca, Inca Qhapaq Nan, a primit statutul de Patrimoniu Mondial. UNESCO a descris sistemul ca o minune de inginerie, care trebuie să fie restaurat şi conservat. Site-ul stabilit cuprinde 273 de componente ale traseului care acoperă aproximativ 700 km şi 11300 hectare de teren.
    Institutului National de Antropologie si Istorie din Mexic anunta descoperirea a aproape 5000 de picturi rupestre facute de grupurile de vanatori si culegatori ce au locuit in pesterile si vaile din Sierra de San Carlos, regiunea Burgos si Tamaulipas.
    Noi cercetări, efectuate cu ajutorul unor radare sofisticate, sugerează existenţa unei camere chiar în spatele zidului de nord al camerei de înmormântare a lui Tutankhamon.
    Picturi pe stâncă, datând de aproximativ 14000 de ani, au fost găsite în peştera Armintze, situată sub un oraş-staţiune de pe litoralul nordic al Spaniei.