Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un vulcan mocneşte sub un kilometru de gheaţă în Antarctica de Vest

    GH. MĂNOIU | 21 SEPTEMBRIE 2022

    O echipă de cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis a descoperit un vulcan care mocneşte sub un kilometru de gheaţă în Antarctica de Vest. Caldura sa poate creşte rata de pierdere de gheaţă de la unul dintre principalele fluxuri de gheaţă de pe continent.



    Marie Byrd Land. Foto: Michael Studinger / NASA Goddard Space Flight Center.


    Oamenii de ştiinţă au montat două linii de seismografe în Marie Byrd Land in Antarctica de Vest.

    Este pentru prima dată când au fost instalate aşa de multe instrumente în interiorul continentului şi care pot fi operate pe tot parcursul anului chiar şi în cele mai reci perioade ale Antarcticii.

    Scopul era de a cântări stratul de gheaţă pentru a ajuta la reconstruirea istoriei climatice a Anctarcticii.

    Oamenii de ştiinţa trebuie să cunoască în ce fel mantaua Pământului răspunde la povara pusă de stratul de gheaţă şi asta depinde dacă este fierbinte şi fluidă sau rece şi vâscoasă.

    Datele seismice le-ar fi permis să realizeze o hartă a proprietăţilor mantalei.

    Între ianuarie 2010 şi martie 2011 au fost două explozii de evenimente seismice. La început nu se ştia ce putea fi: o stâncă care se frecă de altă stâncă, gheaţa care geme sub presiunea gheţii, gaze fierbinţi şi roci lichide ce forţau drumul prin fisurile unui complex vulcanic.

    În anii următori cercetătorii s-au convins că este vorba despre un nou vulcan care se formează la un kilometru sub gheaţă.

    Evenimentele inregistrate de seismografe aveau loc la 25-40 kilometri adâncime, suficient de adânc pentru a se situa la graniţa dintre scoarţa terestră şi manta.

    Acest lucru a exclus originea glaciară şi cea tectonică, aceasta din urmă putând avea o marjă de adâncime de 10-15 kilometri.

    Imaginile radar au arătat un strat de cenuşă arsă sub gheaţă, în zona unde s-a produs grupul de cutremure şi numai acolo.

    Cenuşa ar fi putut proveni de la Mount Waesche, un vulcan existent de lângă Mount Sidley. Dar nu se ştie când acesta a avut ultima activitate şi cenuşa a fixat data erupţiei acum 8000 de ani.

    Va erupe vulcanul cel nou? Categoric da, spun cercetătorii. De fapt, radarul arată un munte sub gheaţă şi aceasta ar putea arăta că el a mai erupt cândva în trecut.

    Va perfora el gheaţa groasă de un kilometru? S-a calculat că ar fi nevoie de o super-erupţie de 1000 de ori mai puternică decât erupţia clasică pentru a străpunge gheaţa de deasupra vulcanului.

    Pe de altă parte, erupţia subglaciară şi fluxul de căldură ce o va însoţi va topi o cantitate mare de gheaţă şi milioane de litri de apă vor forma lacuri care se vor scurge pe sub gheaţă şi care vor creşte rata de pierdere a masei de gheaţă din zonă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Imperial College din Londra cred că un lac mare s-a revărsat în urmă cu 450000 de ani, deteriorând istmul ce lega Marea Britanie de Europa, apoi o inundaţie a deschis strâmtoarea Dover, distrugând complet fâşia subţire de pământ şi separând astfel actualul teritoriu al Marii Britanii de continent.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Tomsk, Rusia, cred că au găsit o nouă specie de dinozaur după ce au examinat oase descoperite în 2008 şi au constatat că aparţin unui monstru gigant, care cutreiera Pământul acum 100 milioane de ani.
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea?
    Un studiu asupra albinelor demonstrează că micile insecte au capacitatea de a îndeplini sarcini complexe cum ar fi numărarea sau recunoaşterea unei feţe umane.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a arătat că oamenii au modificat Pământul până la punctul în care planeta a intrat într-o nouă perioadă de timp geologic.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce ar putea fi o nouă specie de caracatiţă, o creatură înfricoşătoare, asemănatoare cu o fantomă din desene animate.