Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Vulcani subacvatici descoperiţi în largul coastelor Australiei

    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani.



    Vulcani subacvatici. Foto: NOAA/NSF/WHOI


    Cei patru vulcani au fost descoperiţi întâmplător, la aproximativ 250 km de Sydney, cel mai mare oraş din Australia, de o echipă de cercetători care căutau homari pentru reproducere.

    Împrăştiaţi pe o rază de douăzeci kilometri, aceşti vulcani reconstituie un fel de "fereastră de subsol" a fundului mării.

    Datând probabil de acum 50 de milioane de ani, vulcanii se află la 4900 metri adâncime, ceea ce explică faptul că nu au fost observaţi anterior.

    Unul dintre ei are un crater de 1500 metri în diametru şi se ridică la aproximativ 700 metri.

    19 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi.
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată.
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader.
    Oamenii de ştiinţă de la Norwegian Veterinary Institute au antrenat cai pentru a atinge o placă cu botul, dacă vor să fie acoperiţi cu o pătură. Cererile cailor s-au potrivit cu vremea, ceea ce sugerează că nu a fost o alegere întâmplătoare.
    Cercetătorii de la Universităţile Davis şi Berkeley din California, Statele Unite, au descoperit că plantele de floarea-soarelui au legate genele lor de creştere la un ceas intern, pentru a urmări Soarele în timpul zilei, pe măsură ce cresc.