Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Au fost descoperite noi geoglife Nasca

    GH. MĂNOIU | 15 IANUARIE 2024

    Furtunile de nisip care au avut loc în regiunea Ica din Peru au adus la lumină noi geoglife în câmpiile Nazca.



    Geoglifa Colibri. Foto: Martin St-Amant/Wikipedia (CC BY 3.0)


    Figurile enigmatice au fost descoperite pe pantele dealurilor situate în marginile stângă şi dreaptă din valea El Ingenio în apropiere de pampas San José y Jumana, unde sunt concentrate cunoscutele linii Nasca, în timpul unui zbor de inspectare făcut de pilotul şi cercetătorul Eduardo Herrán Gómez de la Torre.

    Una dintre figuri reprezintă un şarpe lung de 60 de metri şi lat de 4, situat în apropiere de faimoasa imagine colibri.

    Celelalte figuri sunt în zona Changuillo din dreapta văii El Ingenio, o linie în zig-zag alături de o familie de cămile de 60 pe 35 metri, o pasăre şi alte linii.

    Este posibil ca ele să aibe o vechime de 2000 de ani şi să fie creaţia culturii Paracas, care a precedat cultura Nazca.

    Noile geoglife sunt înregistrate în Registrul Naţional al Bunurilor Culturale, lucru important pentru a preveni distrugerea lor.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cele două mumii ale populaţiei Huari au fost descoperite intacte în timpul săpăturilor de la templul piramidă Huaca Pucllana, districtul Miraflores, suburbie a capitalei Lima şi se presupune că sunt mai vechi de 1000 de ani.
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.
    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr.
    Arheologii, folosind Google Earth, au găsit un complex imens de 50 de geoglife de diverse forme şi mărimi, întins peste stepa din nordul Kazahstanului.
    O echipă de oameni de ştiinţă şi cercetători spanioli conduşi de scriitorul şi exploratorul Miguel Gutiérrez Garitano au descoperit un sanctuar incaş în munţii Vilcabamba din Peru, 150 de kilometri mai sus de oraşul Cusco.
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii.