Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Două mumii Huari descoperite în Peru

    GH. MĂNOIU | 12 DECEMBRIE 2022

    Cele două mumii ale populaţiei Huari (Wari) au fost descoperite intacte în timpul săpăturilor de la templul piramidă Huaca Pucllana, districtul Miraflores, suburbie a capitalei Lima şi se presupune că sunt mai vechi de 1000 de ani.



    Templul piramidă Huaca Pucllana, Peru.


    Descoperirile arheologice din Peru sunt frecvente, dar puţine sunt atât de senzaţionale.

    Cele două mumii de dimensiuni diferite au fost găsite împachetate în interiorul unui zid pe cea de a şasea platformă a Marii Piramide, construită cu câteva secole înainte, în timpul culturii Lima, între anii 100 şi 600 e.n.

    Nu se cunoaste încă sexul şi vârsta mumiilor, dar se pare că cea mare este a unui preot sau oficial de rang înalt, iar mumia cea mică poate fi a unui copil sacrificat în onoarea liderului.

    Situl de înmormântare este semnificativ: alături de cele două mumii au fost găsite numeroase obiecte rituale şi ofrande, vase de teracotă cu desene de feline folosite la ceaiul de mate, 12 săculeţi din material textil, rămăşiţele a trei cobai.

    Mumiile au fost duse în laboratoarele Ministerului Peruan al Culturii, unde se vor face teste pentru a stabili vârsta mumiilor, ce boli au avut sau dacă există o legatură de familie între ele.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.
    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr.
    Arheologii, folosind Google Earth, au găsit un complex imens de 50 de geoglife de diverse forme şi mărimi, întins peste stepa din nordul Kazahstanului.
    O echipă de oameni de ştiinţă şi cercetători spanioli conduşi de scriitorul şi exploratorul Miguel Gutiérrez Garitano au descoperit un sanctuar incaş în munţii Vilcabamba din Peru, 150 de kilometri mai sus de oraşul Cusco.
    Uneltele de piatră găsite în nord-vestul Kenyei datează de acum 3,3 milioane de ani, contestând povestea răspândită până acum despre evoluţia umanităţii.
    Civilizatia Maya este cunoscuta pentru templele sale, pentru sistemul de scriere, pentru cunostiintele de matematica si astronomie si mai ales pentru calendarul lor, dar originile acestei civilizatiei raman un mister.