Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Câinii şi lupii au simţul corectitudinii

    Sentimentul corectitudinii este o trăsătură umană importantă, dar noi cercetări sugerează că este un comportament cheie şi pentru câini şi lupi.



    Câinii şi lupii au simţul corectitudinii. Foto: Gh. Mănoiu/Global Info


    În cadrul testelor realizate la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena s-a constatat că, dacă un animal primea o recompensă mai mare decât un altul, pentru aceeaşi sarcină îndeplinită, celălalt distrugea complet uneltele de lucru.

    Se credea că această aversiune faţă de nedreptate este ceva pe care câinii l-au învăţat de la oameni. Dar testele pe lupi sugerează că acest lucru precede domesticirii câinilor.

    Oamenii de ştiinţă au recunoscut de mult că ceea ce se numeşte simț al corectitudinii a jucat un rol important în cooperarea dintre oameni. Altfel spus, dacă unii te-au tratat prost, ai învăţat repede să nu mai lucrezi cu ei.

    Cercetătorii consideră că acest comportament se regăseşte, de asemenea, pe scară largă şi la primatele non-umane.

    Experimentele au demonstrat că şi câinii au această sensibilitate, iar acest nou studiu arată că simţul corectitudinii este, de asemenea, adânc înrădăcinat şi la lupi.

    În experiment, când câinele sau lupul au apăsat cu laba un aparat, ambele animale au primit o răsplată. Alteori, câinele sau lupul care făcea această sarcină nu a obţinut nimic, în timp ce partenerul de experiment a primit.

    Principala constatare a fost că, atunci când partenerul a primit ceva important, animalul care a făcut aceeaşi sarcină a refuzat să continue.

    În alte cazuri nedreptatea a primit un răspuns rapid şi puternic.

    Unul dintre lupi a încetat să mai lucreze după ce a treia oară nu a primit nimic, în timp ce partenerul său a primit ceva, şi a fost atât de frustrat că a spart aparatul.

    Totuşi, impactul uman asupra câinilor nu este în totalitate absent. Câinii de companie sunt mai puţin sensibili la tratarea nedreaptă - probabil din cauza experienţei lor de viaţă cu oamenii, care îi face mai toleranţi faţă de inechitatea care provine de la oameni.

    29 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că sfecla de zahăr produce hemoglobină care ar putea servi ca substitut al sângelui.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite a identificat sedimentele unor lacuri formate în supervulcani străvechi ca sursă de litiu, un metal utilizat la fabricarea bateriilor litiu-ion pentru alimentarea echipamentelor mobile.
    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor.
    Până pe 14 august 2016 puteţi vedea la Muzeul „Grigore Antipa”, din Bucureşti, expoziţia „Aripi peste timp”, în care exponatul central este Hatzegopteryx thambema, cel mai mare zburător din lume, descoperit pe teritoriul României.
    Un crater cu un diametru de 80 metri, cu pereţii foarte drepţi şi o adâncime necunoscută, a fost descoperit recent de către angajaţii unei companii de petrol care zburau cu elicopterul în regiunea Yamal din nordul îndepărtat al Siberiei.
    Insectele ar putea fi legale la vânzare în supermarketuri elveţiene începând de anul viitor, după ce Oficiul Federal Alimentar şi Veterinar Elveţian a propus spre comercializare trei specii.