Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Cele mai vechi petroglife din America de Nord

    GH. MANOIU | 21 IANUARIE 2024

    O nouă analiză cu tehnologii de ultimă oră, făcută de cercetători de la University of Colorado Boulder arată că cele mai vechi petroglife din America de Nord, tăiate în mai mulţi bolovani în vestul Nevadei, au fost făcute în urmă cu 10500 de ani sau chiar 14800 de ani.



    Petroglife din vestul Nevadei. Foto: University of Colorado.


    Petroglifele localizate în situl Winnemucca Lake la nord de localitatea Reno, ce constau în şanţuri largi şi adânci şi puncte ce formează desene complexe pe mai mulţi bolovani mari de calcar, erau cunoscute de mulţi ani.

    Echipa condusă de Larry Benson a folosit mai multe metode de datare, inclusiv determinarea momentului când apa din lacul Winnemucca, acum uscat, acoperea bolovanii.

    Aceasta a fost cheia studiului, fiindcă atunci când nivelul lacului era la o anumită înălţime şi bolovanii erau acoperiţi de apă, nu erau accesibili pentru sculptură.

    Datele geochimice arată că bolovanii de calcar au fost expuşi la aer între anii 14800 si 13200 de ani şi apoi din nou între 11300 şi 10500 de ani.

    Indiferent dacă au fost făcute acum 14800 de ani sau acum 10500 de ani, petroglifele sunt cele mai vechi din America de Nord.

    Cele mai vechi date calculate pentru situl Winnemucca Lake corespunde cu datarea unor coprolite umane fosilizate găsite in peşterile cunoscute sub numele de Paisley Caves, acum 14400 de ani, şi cu oasele de cai şi cămile, găsite în aceeaşi regiune, animale care au dispărut din America de Nord acum 13000 de ani.

    Timpul cel mai mic calculat pentru situl Winnemucca Lake corespunde cu o altă descoperire semnificativă din regiune, un om parţial mumificat, cu mocasini, mantie de blană şi giulgiu ţesut din plante, găsit intr-un mormânt din Spirit Cave, peşteră la est de Reno, şi care a fost datat la 10600 de ani în urmă.

    Petroglifele de lângă Long Lake în centrul Oregonului, care fuseseră considerate cele mai vechi, au caracteristici similare cu cele în discuţie.

    Cel puţin unul dintre panourile de la Long Lake a fost îngropat de cenuşa unei erupţii vulcanice din apropiere, acum 6700 de ani, ceea ce dovedeşte că a fost sculptat înainte de erupţie.

    Nu se cunoaşte ce înseamnă acele simboluri si nici cum au fost făcute ele, dar se regăsesc în mai multe locuri din sud-vestul american.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Furtunile de nisip, care au avut loc în regiunea Ica din Peru, au adus la lumină noi geoglife în câmpiile Nazca.
    Cele două mumii ale populaţiei Huari au fost descoperite intacte în timpul săpăturilor de la templul piramidă Huaca Pucllana, districtul Miraflores, suburbie a capitalei Lima şi se presupune că sunt mai vechi de 1000 de ani.
    Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, cred că pot face legătura între perturbarea majoră care a lovit civilizaţia Maya în secolul al 6-lea şi o erupţie a vulcanului El Chichon.
    Arheologii au dezgropat un site funerar la Amphipolis, în nordul Greciei şi experţii cred că mormântul a aparţinut unei figuri importante datând din ultimul trimestru al secolului al patrulea î.Hr.
    Arheologii, folosind Google Earth, au găsit un complex imens de 50 de geoglife de diverse forme şi mărimi, întins peste stepa din nordul Kazahstanului.
    O echipă de oameni de ştiinţă şi cercetători spanioli conduşi de scriitorul şi exploratorul Miguel Gutiérrez Garitano au descoperit un sanctuar incaş în munţii Vilcabamba din Peru, 150 de kilometri mai sus de oraşul Cusco.