Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    O comoară constând în monede romane de bronz descoperită în Spania

    Muncitorii care lucrau în construcţii au scos la iveală 600 kg de monede de bronz romane, o descoperire unică şi extrem de importantă.



    Monede romane (arhivă).


    Descoperirea a fost făcută în această săptămână în sudul Spaniei când, în cursul unor lucrări de rutină la reţeaua de alimentare cu apă din zona Zaudin Park, în oraşul Tomares, Sevilla, au fost dezgropate 19 amfore romane, pline cu monede din secolul 9.

    S-ar putea ca monedele să nu fi fost niciodată în circulaţie, deoarece prezintă puţine dovezi de uzură, iar amforele în care au fost găsite sunt mai mici decât cele folosite de obicei pentru a transporta vin sau cereale şi par special concepute pentru a ţine bani. Este posibil ca acest tezaur să fi făcut parte dintr-o colectare de taxe sau pentru a plăti soldele militarilor.

    Monedele, care prezintă figura unui împărat pe partea din faţă şi mai multe alegorii romane pe partea din spate, sunt acum în curs de examinare la Muzeul de Arheologie din Sevilla.

    30 APRILIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au anunţat descoperirea rămăşiţelor primului masacrului cunoscut, datând de acum 10000 de ani.
    În timp ce egiptenii construiau piramidele de pe platoul Giza, iar britonii Stonehenge, civilizaţia Norte Chico din Peru construia Caral, considerat cel mai vechi oraş din America. Situat la 200 km nord de Lima, în Supe Valley, Peru, Caral a fost locuit între anii 2600 si 2000 î.e.n. şi cuprinde o suprafaţă de mai bine de 60 hectare.
    O echipă de arheologi italieni, a descoperit, în timpul unei expediţii de scufundări în largul coastelor Siciliei, 39 de bare dintr-un metal misterios. Analizele efectuate sugereză că acesta ar putea fi legendarul oricalc, asociat cu mitul Atlantidei în textele antice.
    Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului.
    Conform unui studiu realizat de cercetători de la Durham University şi New University of Lisbon, unele basme, cum ar fi "Frumoasa şi Bestia", îşi au originile cu mii de ani în urmă, mai vechi decât mitologia clasică greacă şi romană.
    Scheletele a 200 de soldaţi napoleonieni au fost găsite în timpul unor lucrări de construcţie în oraşul german Frankfurt.