Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Gheaţa lacurilor din Alaska de nord, în declin în timpul lunilor de iarnă

    GH. MĂNOIU | 8 AUGUST 2022

    Douăzeci de ani de imagini radar luate de sateliţi arată cum schimbările climatice afectează mediile de la latitudini înalte. Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.



    Lacul Walker, Alaska lat. 67N. Foto: National Park Service, US.


    În această regiune, condiţiile climatice calde duc la o acoperire cu gheaţă mai subţire a lacurilor puţin adânci şi în consecinţă, o fracţiune mai mică de lacuri îngheaţă pe toată perioada lunilor de iarnă.

    Această modificare a gheţii pe lacuri afectează climatul local şi regional, dinamica permafrostului şi disponibilitatea apei.

    De asemenea modifică proprietăţile fizice, termice şi chimice ale apei, afectând toată ecologia ce ţine de ele.

    Magnitudinea acestor modificări nu a fost încă complet documentată până acum.

    Ultimul studiu, bazat pe observaţiile făcute de sateliţii ERS de la ESA, arată o scădere cu 22% a gheţii ce acoperă pământul, în perioada 1991 – 2011. Aceasta este echivalent cu o subţiere a gheţii per ansamblu cu 21-38 cm.

    Cea mai mare schimbare a fost observată pe parcursul perioadei de 20 de ani, în timpul iernii târzii, în lunile aprilie-mai.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă.
    Doi pui de lei de peşteră, vechi de 10000 de ani, au fost găsiţi în permafrostul din Republica Sakha din Siberia într-o stare de conservare foarte bună şi vor fi prezentaţi publicului în luna noiembrie 2015 de către Academia de Ştiinţe din Yakuţia.
    Un schelet bine conservat al unui dinozaur, care se pare că a trăit acum 120 de milioane de ani, a fost descoperit în site-ul Shestakovsky din regiunea Kemerovo, Siberia.
    Mai mult de 20000 hectare de pădure au fost carbonizate. Dar, în mijlocul dezastrului, un grup de chiparoşi erau încă în picioare înalţi şi verzi.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit după 20 de ani de studii că Noua Zeelandă este aşezată pe un continent necunoscut anterior, numit Zealandia.