Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Terapii

    Hemodializa

    Hemodializa este metoda cea mai frecvent utilizata in tratarea insuficientei renale permanente in stadiu avansat.

    Din anii 1960, cand hemodializa a devenit pentru prima data un tratament practic pentru insuficienta renala, s-au aflat multe despre cum pot fi facute mai eficiente tratamentele de hemodializa si cum se pot minimiza efectele colaterale.

    In ultimii ani, masinile de hemodializa mai compacte si mai simple au dus la o crestere a atractivitatii hemodializelor facute la domiciliu.

    Dar chiar si cu proceduri si echipamente mai bune, hemodializa ramane inca o terapie complicata si incomoda care necesita un efort coordonat din partea intregii echipei medicale, incluzand nefrologul, asistenta de dializa, tehnicianul de dializa, dieteticianul si asistentul social.

    Cei mai importanti membri ai echipei sunteti dumneavoastra si familia proprie. Invatand despre tratament, puteti coopera cu echipa medicala pentru a va asigura cele mai bune rezultate posibile si astfel sa puteti duce o viata deplina, activa.

    Cand rinichii nu mai pot functiona

    Rinichii sanatosi curata sangele indepartand acumularea de lichide, minerale si reziduuri. Ei produc de asemenea hormonii care va pastreaza oasele puternice si sangele sanatos.

    Atunci cand rinichii isi inceteaza functionarea, reziduurile daunatoare se acumuleaza in sange, tensiunea arteriala poate creste si organismul poate retine apa in exces si nu mai produce suficiente celule rosii in sange.

    Cand se intampla toate acestea, aveti nevoie de tratament pentru a inlocui munca pe care o faceau inainte rinichii.



    Hemodializa.
    Cum lucreaza hemodializa.

    In hemodializa, sangele este ajutat sa curga, cu un debit pornind de la mai mult de 30 ml/minut, printr-un filtru special care indeparteaza reziduurile si surplusul de lichid. Sangele curat se intoarce apoi in organism. Indepartarea reziduurilor daunatoare si a surplusului de sare si lichide ajuta la controlarea tensiunii arteriale si la pastrarea echilibrului corect al substantelor chimice, precum potasiul si sodiul, in organism.

    Una dintre cele mai mari modificari pe care trebuie sa le faceti atunci cand incepeti tratamentele de hemodializa este urmarirea unui program strict.

    Cei mai multi pacienti ajung la o clinica – un centru de dializa – de trei ori pe saptamana pentru 3-5 ore sau chiar mai mult. De exemplu, puteti fi programat lunea, miercurea si vinerea, sau martea, joia si sambata.

    S-ar putea sa vi se ceara sa veniti in schimbul de dimineata, de dupa-amiaza sau seara, in functie de disponibilitatea si capacitatea unitatii de dializa. La centrul de dializa vi se vor explica optiunile de programare a tratamentelor regulate.



    Fistula artero-venoasa.
    Cercetatorii cauta inca sa afle daca sesiunile mai scurte din timpul zilei, sau sesiunile mai lungi de peste noapte, atunci cand pacientul doarme, sunt mai eficiente in indepartarea reziduurilor.

    Masini de dializa mai noi fac aceste alternative mai practice prin dializele la domiciliu. Aceste dialize ofera mai multa flexibilitate in stabilirea programului dializelor. Timpul pentru fiecare sesiune ca si numarul de sesiuni pe saptamana poate varia, insa si la hemodializele la domiciliu trebuie sa pastrati un program regulat al tratamentelor.

    Ajustari necesare

    Chiar si in cele mai bune situatii, ajustarea efectelor insuficientei renale si a timpului pe care il petreceti la dializa poate fi dificila. In afara „timpului pierdut”, puteti suferi de o pierdere de energie. Poate fi necesar sa faceti schimbari ale vietii dumneavoastra la lucru sau la domiciliu, renuntand la unele activitati si responsabilitati.

    Pastrarea aceleiasi rutine ca atunci cand rinichii va functionau poate fi foarte dificila acum. Acceptarea acestei noi realitati poate fi foarte grea. Un consilier va poate ajuta, pe dumneavoastra si familia, sa faceti fata situatiei.

    Multi pacienti se simt deprimati cand incep dializele, sau dupa cateva luni de tratament. Daca acesta este si cazul dumneavoastra, sfatuiti-va cu asistentul social sau cadrele medicale intrucat aceasta este o problema frecventa care poate fi tratata.

    Obtinerea accesului vascular

    O etapa importanta inainte de inceperea hemodializei este pregatirea unei cai de acces vascular, un loc prin care organismul sa indeparteze si sa reprimeasca sangele.

    O cale de acces vascular trebuie pregatita cu saptamani sau chiar luni inainte de inceperea dializelor. Ea va permite indepartarea si inlocuirea mai eficienta a sangelui, asigurand si reducerea numarului de complicatii posibile.

    Echipamente si proceduri

    Cand vizitati pentru prima oara un centru de dializa, va poate parea un complicat amestec de masini si oameni. Insa, odata ce invatati cum lucreaza procedura si va familiarizati cu echipamentul, vi se va parea mai confortabil.


    Grefa.
    Masina de dializa
    Masina de dializa are marimea aproximativa a unei masini de spalat vase.

    Ea are trei sarcini importante:

    — pompeaza sangele si urmareste siguranta circulatiei acestuia
    — curata reziduurile din sange
    — monitorizeaza tensiunea arteriala si frecventa de indepartare a lichidului din organism

    Dializorul

    Dializorul este o canistra mare care contine mii de mici fibre prin care este trecut sangele.

    Solutia de dializa, fluidul de curatare, este pompat in jurul acestor fibre. Fibrele permit trecerea reziduurilor si a excesului de lichid din sange in solutie, care le indeparteaza. Dializorul este uneori denumit rinichi artificial.

    Reutilizarea.

    Centrul dumneavoastra de dializa poate folosi acelasi dializor pentru mai mult de un tratament. Reutilizarea este considerata sigura atata vreme cat dializorul este curatat inainte de fiecare utilizare.

    Dializorul este testat de fiecare data in vederea functionarii corecte si nu trebuie folosit niciodata pentru altcineva in afara de dumneavoastra.

    Inaintea fiecarei sesiuni, ar trebui sa verificati ca dializorul poarta eticheta cu numele dumneavoastra si sa verificati ca el a fost curatat, dezinfectat si testat.

    Structura unui dializor tipic cu fibre.

    Solutia de dializa

    Solutia de dializa este fluidul din dializor care ajuta la indepartarea reziduurilor si a excesului de lichid din sange. Solutia de dializa contine substante chimice care o fac sa actioneze ca un burete. Doctorul va va da o anumita solutie de dializa pentru tratamentul propriu. Aceasta formula poate fi ajustata in functie de cat de bine raspundeti la tratament si de testele de sange.

    Ace

    Multe persoane considera infigerea acelor drept cea mai dificila parte a tratamentelor de hemodializa. Totusi, cei mai multi ajung sa se obisnuiasca dupa cateva sesiuni. Daca gasiti dureroasa insertia acelor, este recomandata aplicarea pe piele a unei creme sau a unui spray de anestezie.

    Crema sau sprayul va vor amorti rapid pielea astfel incat nu veti simti acele.

    Cele mai multe centre de dializa folosesc doua ace – unul pentru a purta sangele catre dializor, iar celalalt pentru a intoarce sangele curatat inapoi in organism.

    Unele ace specializate sunt proiectate cu doua deschideri pentru curgerea sangelui in cele doua sensuri, insa aceste ace sunt mai putin eficiente si necesita sesiuni mai lungi. Acele pentru fluxul ridicat sau pentru dializele mai eficiente trebuie sa fie putin mai mari decat cele utilizate la dializele obisnuite.


    Ace arteriale si venoase.
    Unele persoane prefera inserarea propriilor lor ace. Aveti nevoie de antrenament pentru inserarea corespunzatoare a acelor astfel incat sa preveniti infectiile si sa protejati calea de acces vascular.

    Puteti de asemenea invata o strategie "de scara" pentru plasarea acelor astfel incat sa "urcati" intreaga lungime a caii de acces de la o sesiune la alta, pentru a nu slabi o zona printr-un intreg grup de intepaturi.

    O abordare diferita este strategia "butoniera" in care folositi un numar de zone, insa inserati acul inapoi in aceeasi gaura facuta de intepatura de ac precedenta. Indiferent daca inserati propriile ace sau nu, ar trebui sa cunoasteti aceste tehnici pentru a ingriji mai bine calea de acces.

    Teste pentru a vedea efectele dializei

    Dupa aproximativ o luna, echipa de dializa va va testa sangele folosind una dintre cele doua formule – URR sau Kt/V – pentru a vedea daca tratamentele au indepartat suficiente reziduuri. Ambele teste monitorizeaza un anumit produs rezidual, cantitatea de azot ureic din sange, ca indicator al nivelului general de produse reziduale din sistem.

    Afectiuni corelate cu insuficienta renala si tratamentele lor

    Rinichii fac mai mult decat sa indeparteze reziduurile si surplusul de lichide. Ei produc de asemenea hormoni si echilibreaza substantele chimice din organism. Atunci cand rinichii isi inceteaza functionarea, puteti avea probleme de anemie sau boli care afecteaza oasele, nervii si pielea.

    Cateva dintre cele mai frecvente afectiuni cauzate de insuficienta renala sunt oboseala extrema, probleme osoase, probleme articulare, mancarimi, si "picioare nelinistite". Sindromul picioarelor nelinistite va tine treaz intrucat simtiti picioarele smucindu-se si sarind.

    Anemia si eritropoietina (EPO)

    Anemia este o afectiune in care volumul de celule rosii din sange este scazut.

    Celulele rosii transporta oxigenul catre celulele intregului organism. Fara oxigen, celulele nu pot utiliza energia din alimentatie, astfel incat anemicii pot obosi usor si pot fi palizi. Anemia contribuie de asemenea la problemele de inima.

    Anemia este frecventa la persoanele cu boli renale intrucat rinichii produc hormonul eritropoietina, sau EPO, care stimuleaza maduva osoasa sa produca celule rosii. Deseori, rinichii bolnavi nu produc EPO in cantitati suficiente si astfel maduva osoasa produce mai putine celule rosii. EPO este disponibila comercial, fiind oferita frecvent pacientilor care fac dialize.

    Osteodistrofia renala

    Osteodistrofia renala, sau boala osoasa a insuficientei renale, afecteaza 90 la suta dintre pacientii aflati la dializa. Ea cauzeaza subtierea si slabirea oaselor sau formarea incorecta a lor si afecteaza atat copiii cat si adultii. Simptomele pot fi vazute la copiii cu insuficienta renala chiar inainte de inceperea dializelor. Pacientii mai in varsta si femeile care au trecut prin menopauza se afla la un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli.

    Mancarimea (pruritul)

    Multe persoane tratate prin hemodialize se plang de mancarimi ale pielii, deseori agravate in timpul sau imediat dupa tratament.

    Mancarimea este frecventa chiar si la persoanele care nu au insuficienta renala; totusi, in insuficienta renala, mancarimea se poate agrava din cauza reziduurilor din fluxul sanguin pe care membranele dializorului nu le poate indeparta din sange.

    Problema poate fi de asemenea corelata cu nivelul ridicat al hormonului paratiroid (PTH). Unele persoane gasesc o usurare spectaculoasa dupa indepartarea glandelor lor paratiroide. Cele patru glande paratiroide se afla pe suprafata externa a glandei tiroide, care este localizata pe traheea de la baza gatului, chiar deasupra claviculei.

    Glandele paratiroide ajuta la controlarea nivelurilor de calciu si fosfor din sange.

    Un remediu universal pentru mancarimi nu a fost insa gasit. Liantii de fosfati par sa ajute unele persoane; aceste medicamente actioneaza precum buretii pentru a absorbi, sau lega, fosforul, in timp ce el se afla in stomac. Alte persoane afla usurarea simptomelor dupa expunerea la raze ultraviolete.

    La altele au loc imbunatatiri in urma injectiilor cu EPO. S-a descoperit ca unele medicamente antihistaminice (Benadryl, Atarax, Vistaril) pot fi de ajutor; de asemenea, crema cu capsaicina aplicata pe piele poate usura mancarimile prin inhibarea impulsurilor nervoase.

    In orice caz, este important a avea grija de pielea uscata. Poate fi de ajutor si aplicarea cremelor cu lanolina sau camfor.

    Tulburari de somn

    Pacientii care fac dializa sufera deseori de insomnie, unele persoane avand o problema specifica numita sindromul de apnee in somn, care este deseori semnalat prin sforait si intreruperi in sforait.

    Episoadele de apnee sunt de fapt intreruperi in respiratia din timpul somnului. In timp, aceste perturbari ale somnului pot conduce la "inversarea zi-noapte" (insomnie noaptea, somnolenta ziua), dureri de cap, depresii, si scaderea vigilentei. Apneea poate fi corelata cu efectele asupra controlului respiratiei din insuficienta renala avansata.

    Tratamentele eficiente pentru persoanele cu apnee in somn, indiferent daca au sau nu insuficienta renala, includ pierderea in greutate, schimbarea pozitiei de somn si purtarea unei masti care pompeaza usor aer in mod continuu in nas (presiune pozitiva continua in caile aeriene nazale).

    Multe persoane care fac dializa au dificultati in timpul somnului nocturn din cauza picioarelor dureroase, lipsite de confort, neastamparate, "nelinistite". Puteti simti un impuls puternic de a lovi sau a bate din picioare.

    Datul din picioare poate avea loc in timpul somnului si poate deranja partenerul de pat in timpul noptii. Sindromul picioarelor nelinistite poate avea drept cauza deteriorarea nervilor sau dezechilibre chimice.

    Exercitiile moderate din timpul zilei pot fi de ajutor, insa exercitiile facute cu cateva ore inainte de culcare pot agrava situatia.

    Persoanele cu picioare nelinistite ar trebui sa reduca sau sa evite consumul de cafea, alcool si tutun; unele persoane pot gasi de asemenea usurari ale simptomelor prin masaje sau bai calde.

    O clasa de medicamente numite benzodiazepine, deseori folosite pentru tratarea insomniei sau anxietatii, poate fi de ajutor. Aceste medicamente prescrise includ Klonopin, Librium, Valium, si Halcion. O terapie mai noua si uneori mai eficienta este levodopa (Sinemed), un medicament utilizat in tratarea bolii Parkinson.

    Tulburarile de somn pot parea neimportante, insa ele pot submina calitatea vietii. Nu ezitati sa aduceti aceste probleme in discutia cu asistenta, doctorul, sau asistentul social.

    Amiloizii

    Amiloidoza de dializa este frecventa la persoanele care au facut dialize mai mult de 5 ani.

    Ea se dezvolta atunci cand proteinele din sange se depoziteaza in articulatii si tendoane, cauzand durere, rigiditate si fluid in articulatii, ca si in cazul artritei. Rinichii functionali filtreaza aceste proteine, eliminandu-le, insa filtrele de dializa nu sunt la fel de eficiente.

    Cum poate fi de ajutor dieta

    Consumul corect al alimentelor poate ajuta la imbunatatirea dializelor si a sanatatii. Clinica are un dietetician care va poate ajuta in planificarea meselor. Urmand sfaturile sale, veti obtine maximul din tratamentele de hemodializa.

    Mai jos aveti cateva repere generale:

    Lichide. Dieteticianul va va ajuta sa stabiliti cantitatea de lichide pe care trebuie s-o beti zilnic. Surplusul de lichid poate sa va ridice tensiunea arteriala, sa faca inima sa depuna mai mult efort si sa creasca stresul tratamentelor de dializa. Amintiti-va ca multe alimente – precum supa, inghetata si fructele – contin multa apa. Cereti dieteticianului sfaturi privind controlul setei.


    La cartofi, o parte din potasiu se poate indeparta prin punerea lor in apa.
    Potasiu.Mineralul potasiu se gaseste in multe alimente, in special in fructe si legume. Potasiul afecteaza stabilitatea batailor inimii, astfel incat consumul alimentelor cu prea mult potasiu poate fi periculos pentru inima dumneavoastra.

    Pentru a controla nivelul de potasiu din sange, evitati fructele precum portocalele, bananele, rosiile, cartofii si fructele deshidratate.

    O parte din potasiul din cartofi si din alte legume poate fi indepartata prin curatarea si scufundarea acestora, timp de cateva ore, intr-un vas mare cu apa, gatindu-le apoi cu apa proaspata.

    Fosfor.In cazul unui consum prea mare, mineralul fosfor va poate slabi oasele si va poate da mancarimi pe piele. Pentru prevenirea bolilor osoase si a complicatiilor corelate, controlul fosforului poate fi chiar mai important decat cel al calciului. Alimentele precum laptele si branza, fasolea uscata, mazarea, cola, nucile si untul de arahide sunt bogate in fosfor si trebuie evitate. Probabil ca in alimentatia dumneavoastra veti avea nevoie de lianti de fosfati pentru a controla fosforul din sange intre sesiunile de dializa.

    Sare (clorura de sodiu).Cele mai multe alimente conservate sau semipreparate congelate contin cantitati mari de sodiu. Prea mult sodiu va face sete, iar atunci cand beti mult lichid inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa lichidul in organism. In timp, aceasta determina hipertensiune si insuficienta cardiaca congestiva. Incercati sa consumati alimente proaspete care contin in mod firesc mai putin sodiu, si alegeti produsele alimentare etichetate cu "continut scazut de sodiu".

    Proteine. Inainte de a incepe dializele, doctorul v-a sfatuit sa urmati o dieta slab proteica pentru a proteja functionarea rinichilor. Acum insa aveti prioritati nutritionale diferite. Cele mai multe persoane care fac dializa sunt incurajate sa consume pe cat de multe proteine de inalta calitate pot. Proteinele ajuta la pastrarea muschilor si la repararea tesuturilor, insa proteinele se descompun in organism in uree (cantitatea de azot ureic din sange, sau BUN). Unele surse de proteine, numite proteine de inalta calitate, produc mai putine produse reziduale decat celelalte. Proteinele de inalta calitate provin de la carne, peste si oua. Obtinerea din aceste surse a celor mai multe proteine poate reduce cantitatea de uree din sange.

    Calorii. Caloriile asigura organismului energie. Unele persoane care fac dializa au nevoie sa castige in greutate. Ar putea fi necesara aflarea de solutii pentru adaugarea de calorii la dieta proprie. Uleiurile vegetale – de masline, de rapita si de floarea soarelui – sunt surse bune de calorii si nu contribuie la problemele de control al colesterolului. Bomboanele, zaharul, mierea, gemul si jeleul asigura de asemenea calorii si energie. Totusi, daca aveti diabet, fiti precaut in consumul dulciurilor. Sfaturile dieteticianului sunt importante in special pentru persoanele cu diabet.

    Suplimente. Vitaminele si mineralele pot lipsi din dieta, intrucat trebuie sa evitati atat de multe alimente. Dializele indeparteaza de asemenea unele vitamine din organism. Doctorul va poate prescrie o vitamina sau un supliment mineral destinat anume persoanelor cu insuficienta renala. Luati suplimentul prescris dupa tratament in zilele in care faceti dializa.

    Nu luati niciodata vitamine pe care le puteti cumpara la intamplare, intrucat ele pot contine vitamine si minerale care va pot dauna.

    De asemenea, puteti intreba dieteticianul despre retete sau titluri de carti de bucate pentru pacientii cu boli renale. Urmarea restrictiilor dintr-o dieta pentru boli renale poate fi dificila la inceput, insa, cu putina creativitate, puteti crea meniuri gustoase si satioase.


    Sursa: NIDDKD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    TSH (sau HRT - Hormon Replacement Therapy), numita uneori terapie de substitutie cu estrogeni, se refera la femeia care ia suplimente hormonale, doar estrogen sau estrogen impreuna cu un alt hormon numit progesteron (progestina in forma sa sintetica).
    Cezariana este o intervenție chirurgicală al cărei scop este de a extrage fătul din uterul gravidei printr-o incizie orizontală a abdomenului deasupra pubisului, practicată în cazurile în care naşterea nu poate avea loc pe cale naturală.
    Transplantul de rinichi este o procedura prin care se pune in corpul dumneavoastra un rinichi sanatos de la o alta persoana. Acest nou rinichi va prelua munca celor doi rinichi nefunctionali.
    Punctoterapia, gen de procedură fizioterapeutică specială, prin care anumite boli pot fi tratate eficient prin folosirea unor tehnici ca apăsarea, ciupirea, lovirea sau ciocănirea unor anumite puncte sau a unor linii specifice de stimulare.
    Masajul pentru relaxare, masajul limfatic, masajul pentru frumuseţe, tehnici de masaj, uleiuri folosite in masaj etc.