Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Terapii

    Terapia de substitutie hormonala

    Ce este terapia de substitutie hormonala (TSH)?

    TSH (sau HRT - Hormon Replacement Therapy), numita uneori terapie de substitutie cu estrogeni, se refera la femeia care ia suplimente hormonale, doar estrogen sau estrogen impreuna cu un alt hormon numit progesteron (progestina in forma sa sintetica). TSH inlocuieste hormonii pe care organismul femeii ar trebui sa-i produca sau obisnuia sa-i produca.

    De ce ar trebui o femeie sa urmeze TSH?

    Estrogenul si progesteronul regleaza in mod normal ciclul menstrual al unei femei si sanatatea reproducerii. Estrogenul este de asemenea important pentru sanatatea oaselor.

    In general, medicii prescriu TSH pentru doua grupuri de femei:

    Femeile care trec prin menopauza si care deja au trecut prin menopauza (post-menopauza) – Nivelurile naturale ale acestor hormoni scad brusc in timpul menopauzei. Aceasta cadere poate conduce la simptome precum bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala si tulburari de somn. TSH poate fi utila in usurarea unora dintre aceste simptome.

    Femeile cu anumite afectiuni de sanatate – In unele cazuri, organismele feminine nu produc nivelurile normale de hormoni din cauza unei probleme medicale, precum insuficienta ovariana prematura. Pentru aceste femei, TSH inlocuieste hormonii pe care corpurile lor ar trebui sa ii produca.

    Care sunt riscurile pentru TSH?

    Riscurile pentru TSH difera in functie de starea sanatatii femeii care o urmeaza si de tipul de TSH.

    Riscurile pentru femeile aflate la menopauza sau post-menopauza

    NIH (National Institutes of Health – SUA) conduce Women's Health Initiative (WHI) in incercarea de a prezenta riscurile si beneficiile terapiei continue de substitutie estrogen+progestin pentru femeile aflate la post-menopauza.

    • Pe o ramura a acestui studiu, cercetatorii au aflat ca femeile sanatoase aflate la post-menopauza care au urmat terapia s-au aflat la un risc crescut de cancer de san invaziv, boli coronariene, atacuri cerebrale si cheaguri de sange. Existau de asemenea si beneficii ale luarii combinatiei de estrogen si progestin, incluzand mai putine cazuri de fracturi de sold si cancer de colon.

    • Intrucat, in cadrul acestui studiu, pagubele provocate de TSH pentru femeile sanatoase aflate la post-menopauza erau mai mari decat beneficiile, cercetatorii au oprit studiul.

    • In virtutea acestor descoperiri, FDA (Food and Drug Administration, SUA) a observat ca desi TSH usureaza efectiv unele simptome de menopauza pentru femeile sanatoase aflate la post-menopauza, ea prezinta riscuri serioase. Femeile ar trebui sa discute cu medicii despre potentialele beneficii si riscuri ale TSH. FDA recomanda ca TSH pentru femeile aflate la post-menopauza sa fie la cele mai scazute doze pentru perioade scurte de timp pentru ca tratamentul sa-si atinga scopurile.

    Riscurile pentru femeile aflate in perioada de pre-menopauza care au anumite afectiuni de sanatate

    Femeile ale caror corpuri au incetat sa produca estrogen sau nu produc suficient estrogen iau deseori TSH pentru a reduce simptomele si a-si mentine starea generala de sanatate.

    • De exemplu, nivelurile scazute de estrogen ale femeilor cu insuficienta ovariana prematura pun asupra acestor femei riscurile de osteoporoza si boli ale inimii. TSH ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si reduce riscul bolilor de inima.

    • In aceste cazuri, TSH inlocuieste de fapt hormonii pe care corpurilor femeilor ar trebui sa-i produca – hormoni de care au nevoie pentru starea generala de sanatate.

    • TSH pentru femeile cu anumite afectiuni de sanatate este diferita de terapia pe care o urmeaza femeile aflate la post-menopauza. Riscurile asociate cu TSH la post-menopauza nu se aplica femeilor la pre-menopauza care iau TSH.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cezariana este o intervenție chirurgicală al cărei scop este de a extrage fătul din uterul gravidei printr-o incizie orizontală a abdomenului deasupra pubisului, practicată în cazurile în care naşterea nu poate avea loc pe cale naturală.
    Transplantul de rinichi este o procedura prin care se pune in corpul dumneavoastra un rinichi sanatos de la o alta persoana. Acest nou rinichi va prelua munca celor doi rinichi nefunctionali.
    Punctoterapia, gen de procedură fizioterapeutică specială, prin care anumite boli pot fi tratate eficient prin folosirea unor tehnici ca apăsarea, ciupirea, lovirea sau ciocănirea unor anumite puncte sau a unor linii specifice de stimulare.
    Masajul pentru relaxare, masajul limfatic, masajul pentru frumuseţe, tehnici de masaj, uleiuri folosite in masaj etc.
    Hemodializa este metoda cea mai frecvent utilizata in tratarea insuficientei renale permanente in stadiu avansat.