Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Inceputurile timpului

    GH. MANOIU | 9 FEBRUARIE 2023

    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.



    Fotografie aeriana a sitului descoperit la Warren Field. Captura de ecran: youtube.com


    Monumentul este anterior cu 5000 de ani amplasamentelor din Orientul Apropiat, Mesopotamia, care erau considerate primele incercari de masurare a timpului cunoscute de om.

    Situl descoperit la Warren Field, Crathes, constand in principal dintr-o aliniere de vetre, pare a imita fazele Lunii, in scopul de a urmari lunile lunare pe parcursul unui an.

    Mai mult, este aliniat la orizontul de Sud-Est si la un punct proeminent topografic asociat cu rasaritul Soarelui la mijlocul iernii.

    El anticipeaza problemele asociate cu calendarul simplu, lunar, oferind o corectie anului astronomic, in scopul de a mentine legatura dintre trecerea timpului indicat de Luna, anul solar, si anotimpurile asociate.

    Societatile mezolitice de pe actualul teritoriu al Scotiei dau dovada de o complexitate deosebita. Ele foloseau probabil fazele lunare pentru a sincroniza diferite activitati sezoniere.

    Depinzand de vanarea animalelor migratoare, de resurse de hrana disponibile in diferite perioade ale anului, a fost crucial pentru supravietuire sa stie cand se pot baza pe fiecare resursa.

    Era necesar sa fie pregatiti din timp pentru fiecare resursa ce trebuia sa apara.

    Situl Warren Field a fost descoperit prin fotografiere aeriana de catre Comisia Regala pentru Monumente istorice din Scotia, el nefiind detectat anterior la sol.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Muncitorii în construcţii din provincia Guangdong, sudul Chinei, care lucrau la un drum în oraşul Heyuan, au descoperit 43 de ouă de dinozaur fosilizate, dintre care 19 erau intacte. Cel mai mare avea mai mult de 7 cm în diametru.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început analiza unor particule cosmice misterioase pe care le-au descoperit în piramida egipteană Bent şi care ar putea arăta cum au fost create piramidele în urmă cu 4600 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea California, Berkeley, Statele Unite, au descoperit resturi de plante de apă dulce şi de animale îngropate în câmpiile aride ale deşertului Atacama din Chile, sugerând că inima acestui peisaj super-uscat a fost cândva luxuriantă.
    Doi pui de lei de peşteră, vechi de 10000 de ani, au fost găsiţi în permafrostul din Republica Sakha din Siberia într-o stare de conservare foarte bună şi vor fi prezentaţi publicului în luna noiembrie 2015 de către Academia de Ştiinţe din Yakuţia.