Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Infecţiile comune pot declanşa Alzheimer

    La unele persoane predispuse genetic, maladia Alzheimer ar putea fi declanşată de unele infecţii comune, cum ar fi herpesul.



    Alzheimer.


    Studiul, realizat pe baza unor cercetări anterioare făcute la Universitatea din Manchester, a concluzionat că infecţia şi mutaţia genetică cresc riscul de Alzheimer.

    La persoanele cu o variantă genetică numită APOE 4, unii microbi ar infecta creierul făcându-l să producă plăci amiloide tipice ale bolii, ca parte a răspunsului imun.

    Implicaţiile sunt enorme, pentru că persoanele depistate cu mutaţia respectivă ar putea fi vaccinate împotriva bolii, pur şi simplu imunizându-le împotriva infecţiilor declanşatoare.

    29 MARTIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un conservant alimentar uzual se pare că încetineşte sau chiar opreşte creşterea anumitor tumori canceroase la cap sau la gât, conform unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.
    Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, Xiamen University şi Peking University din China, au descoperit o moleculă mică, care poate regenera ţesuturi şi care, în viitor, ar putea face repararea organelor mult mai uşoară.
    Studenţii in inginerie de la Indian Institute of Technology din Chennai, India, au dezvoltat un algoritm care poate ajuta la depistarea precoce a sclerozei multiple, o boala cronică a sistemului nervos.
    Conform unui nou studiu, chiar dacă nu fumaţi, fumatul pasiv (inhalarea fumului de ţigară de la o altă persoană care fumează) vă afectează creierul similar unui fumător. Un motiv în plus să vă feriţi de inhalarea fumului de țigară în maşini, restaurante sau alte spaţii închise.
    Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.