Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    A fost descoperită molecula care repară organele

    Oamenii de ştiinţă de la School of Life Sciences, Xiamen University şi Peking University din China, au descoperit o moleculă mică, care poate regenera ţesuturi şi care, în viitor, ar putea face repararea organelor mult mai uşoară.



    Ficatul, unul din organele ce ar putea beneficia de descoperire.


    Pe baza descoperirii, cercetătorii au realizat un medicament, XMU-MP-1, care poate promova repararea şi regenerarea ţesuturilor în ficat, intestine şi piele.

    Medicamentul ţinteşte în mod special o moleculă critică de semnalizare, în calea de semnalizare Hippo, care controlează creşterea şi mărimea organelor.

    XMU-MP-1 s-a dovedit că inhibă activitatea enzimelor MST1 şi MST2, componente centrale a acestei căi şi promovează creşterea celulară în patru modele diferite de leziuni acute şi cronice, inclusiv în cazul prejudiciilor induse de acetaminofen, care este o cauză comună a insuficienţei hepatice.

    În viitor, pastilele ar putea elimina nevoia de transplant de organe, de biomateriale complexe sau de terapii celulare.

    2 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Studenţii in inginerie de la Indian Institute of Technology din Chennai, India, au dezvoltat un algoritm care poate ajuta la depistarea precoce a sclerozei multiple, o boala cronică a sistemului nervos.
    Conform unui nou studiu, chiar dacă nu fumaţi, fumatul pasiv (inhalarea fumului de ţigară de la o altă persoană care fumează) vă afectează creierul similar unui fumător. Un motiv în plus să vă feriţi de inhalarea fumului de țigară în maşini, restaurante sau alte spaţii închise.
    Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea McGill din Canada, un consum regulat de cofeină poate împiedica în mare măsură recuperarea auzului după expunerea la zgomot puternic, făcând chiar ca deteriorarea să devină permanentă.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, au descoperit că ritmul respiraţiei generează activitate electrică în creierului uman.
    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.
    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.