Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Computerul poate prezice dacă cineva va dezvolta psihoze

    Psihoza este o tulburare complicată, dar potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia University, New York State Psychiatric Institute şi IBM T.J. Watson Research Center, un program de calculator este acum capabil să prezică tulburarea prin simpla observare a modelelor lingvistice.



    Computer hardware.


    Subiecţii studiului au fost testaţi de calculator cu ajutorul unui algoritm dezvoltat de cercetători pentru coerenţa semantică a modelelor lingvistice, curgerea sensului de la o propoziţie la alta, în timpul unui interviu narativ deschis.

    Testele de vorbire s-au desfăşurat trimestrial pe o perioadă de 2,5 ani.

    Programul de calculator a demonstrat o rată de succes de 100 la sută în diferenţierea persoanelor care au prezentat în cele din urmă un episod psihotic.

    Spre deosebire de computerul utilizat în experiment, oamenii au doar o rată de succes de 79 la suta în a prevedea dacă o persoană va dezvolta psihoză, bazat pe urmărirea modelele lor de vorbire în interviuri.

    Caracteristicile de vorbire care au prezis psihoza au inclus pauze în fluxul sensului de la o propoziţie la alta şi vorbirea caracterizată prin fraze scurte, mai puţin elaborate.

    Metoda de calculator ar putea fi în măsură să identifice tulburarea de gândire, precursoare a schizofreniei, cu ani înainte de a debuta ca psihoză.

    7 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.
    Cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului prin elaborarea unui singur test de sânge care să monitorizeze opt tipuri comune de tumori în stadiile incipiente.
    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa.
    Chimisti de la Universitatea din Burgos, Spania, au realizat o membrana ce isi schimba culoarea daca apa cu care este udata contine mercur. Folia contine un compus organic fluorescent, rodamina, ce actioneaza ca un senzor de mercur printr-un tratament chimic special.
    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.
    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expuşi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.