Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Nou medicament anti-malarie

    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa.



    Un țânțar Anopheles gambiae este injectat cu hemolimfă pentru un studiu de cercetare a malariei. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases


    Compusul descoperit lucrează într-un mod diferit faţă de toate celelalte medicamente anti-malarie aflate pe piaţă sau în dezvoltare clinică şi are un mare potenţial de lucru împotriva paraziţilor rezistenţi la medicamentele actuale.

    El este în curs de testare prin Medicines for Malaria Venture şi ar putea intra în studii clinice umane în cursul anului următor.

    Tulpini de malarie rezistente la tratamentele actuale au apărut deja la graniţa dintre Myanmar şi India.

    13 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Chimisti de la Universitatea din Burgos, Spania, au realizat o membrana ce isi schimba culoarea daca apa cu care este udata contine mercur. Folia contine un compus organic fluorescent, rodamina, ce actioneaza ca un senzor de mercur printr-un tratament chimic special.
    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.
    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expuşi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.
    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.
    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.
    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.