Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un nou test de sânge ar putea detecta opt tipuri frecvente de cancer

    Cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins au făcut un pas important în lupta împotriva cancerului prin elaborarea unui singur test de sânge care să monitorizeze opt tipuri comune de tumori în stadiile incipiente.



    Un nou test de sânge ar putea detecta opt tipuri frecvente de cancer.


    Testul, numite CancerSEEK, a fost făcut pe 1005 pacienţi cu cancer non-metastatic, de tip I până la III, de ovare, ficat, stomac, pancreas, esofag, colorect, plămân sau sân, precum şi pe mai mult de 800 de persoane sănătoase, şi a fost corect în proporţie de 99%, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca un individ sănătos să primească un rezultat fals pozitiv a fost mai mic de un procent.

    Sensibilitatea globală mediană sau rata de precizie pentru detectarea cancerului a fost de 70%, variind de la un nivel ridicat de 98% pentru cancerul ovarian până la un nivel scăzut de 33% pentru cancerul de sân.

    Pentru cele cinci tipuri de cancer care nu au avut teste de screening - cancer ovarian, ficat, stomac, pancreatic şi esofagian - sensibilitatea a variat de la 69% la 98%.

    În 83% din cazuri, testul a furnizat, de asemenea, informaţii despre ţesutul de origine al cancerului.

    Testul CancerSEEK este neinvaziv şi funcţionează prin evaluarea mutațiilor în 16 gene de cancer, precum şi a nivelurilor a opt biomarkeri de proteine ​​circulante.

    Sensibilitatea testului în stadiul I de cancer este destul de scăzută, la aproximativ 40%. Chiar şi în cazul etapelor I şi II combinate, se pare că este în jur de 60%. Deci testul va pierde o proporţie mare de cancere în stadiul în care s-ar dori diagnosticarea.

    25 IANUARIE 2018



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Drug Discovery Unit al Universitaţii Dundee, Marea Britanie, au descoperit un nou compus care ar putea trata malaria şi ar putea preveni răspândirea sa.
    Chimisti de la Universitatea din Burgos, Spania, au realizat o membrana ce isi schimba culoarea daca apa cu care este udata contine mercur. Folia contine un compus organic fluorescent, rodamina, ce actioneaza ca un senzor de mercur printr-un tratament chimic special.
    Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au incheiat studiul clinic al unui vaccin conceput pentru a combate diabetul zaharat de tip 1, aratand ca acesta ar putea contracara raspunsul imunitar aberant care provoaca boala.
    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expuşi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.
    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.
    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.