Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Înlocuirea proteinelor animale în alimentaţie scade colesterolul

    Înlocuirea zilnică a uneia sau a două porţii de proteine ​​animale cu proteine ​​vegetale ar putea duce la micşorarea celor trei markeri principali de colesterol pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, arată un nou studiu realizat la St. Michael's Hospital, Toronto, Canada.


    Quinoa, o bună sursă de proteine vegetale.


    Studiile anterioare arătaseră deja scăderea colesterolului datorată alimentelor sau grupurilor de alimente individuale, dar această lucrare analizează avantajele înlocuirii proteinelor vegetale cu proteine ​​animale.

    Studiul a indicat că înlocuirea zilnică a uneia sau a două porţii de proteine ​​animale cu proteine ​​vegetale, cum sunt soia, nucile şi leguminoasele, mazărea uscată şi fasolea, lintea şi năutul, ar putea reduce principalii markeri de colesterol cu ​​aproximativ 5%.

    De asemenea, studiul a analizat impactul înlocuirii proteinelor animale, în special a lactatelor, cu proteine ​​vegetale, de exemplu cu soia, asupra a trei markeri cheie pentru colesterol: colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul "rău", care contribuie la acumularea de grăsime în artere şi creşte riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi boală arterială periferică); non-colesterol lipoproteinic de densitate mare (non-HDL-C sau colesterol total minus HDL sau colesterol bun) şi apolipoproteina B (proteinele din colesterolul rău, care blochează arterele), componenta principală a LDL.

    Beneficiile pentru sănătate ar putea fi şi mai mari dacă s-ar combina proteinele din plante cu alte alimente care scad colesterolul, cum ar fi fibrele vâscoase, solubile în apă, din ovăz, orz, psyllium şi sterolii vegetali.

    12 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Psihiatrii consideră ca dietele cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, pot atenua depresia şi tulburarea bipolară. După cum au declarat specialiştii, rezultatele testelor sunt deosebit de concludente şi arată o legătură între calitatea dietei şi sănătatea mintală.
    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
    Farfuriile de culoare roşie ar putea fi o alegere mai bună pentru cei care au o dietă anume, deoarece culoarea ar putea declanşa interior un semnal de pericol, ceea ce reduce cantitatea de alimente pe care o consumă.
    Manipularea reţelelor mitocondriale din interiorul celulelor prin restricţii dietetice sau prin manipulare genetică care mimează aceste restricţii, poate creşte durata de viaţă şi îmbunătăţi starea de sănătate, conform cercetărilor de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
    Vegetarienilor li se spune de multe ori că alimentația lor este deficientă în proteine. O analiză bazată pe baza de date alimentară a USDA care oferă conținutul nutrițional pentru mii de alimente și RDA, demonstrează altfel.
    Renunţarea la micul dejun este asociată cu un risc crescut de ateroscleroză sau cu întărirea şi îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci, potrivit cercetărilor efectuate la Friedman School of Nutrition Science and Policy a Universităţii Tufts, Statele Unite.