Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Mamut, conservat in gheata, descoperit in Siberia

    GH. MANOIU | 20 AUGUST 2023

    Oamenii de stiinta de la Universitatea si Societatea Geografica Rusa au anuntat descoperirea unui mamut femela bine conservat in gheata.



    Mamuti. Reprezentare artistica. Foto: Mauricio Antón / Public Library of Science. (CC).


    Mamutul a fost gasit in Insula Lyakhovsky din arhipelagul Novosibirsk, in largul coastelor Republicii Sakha (Federatia Rusa).

    Dintii lui arata ca avea varsta de 50-60 de ani in momentul decesului.

    Tesutul muscular s-a conservat foarte bine, iar sub trup a fost gasit sange inghetat.

    De asemenea, s-a reusit prelevarea de sange neinchegat, si din acesta cauza, despre acesta se presupune ca avea proprietati crio-protective.

    Probele recoltate urmeaza sa fie supuse unor teste de laborator si unei analize bacteriologice amanuntite. Pentru efectuarea tuturor studiilor, cercetaorii rusi au invitat si experti straini la Yakutsk pentru a vedea materialele prelevate.

    Descoperirea vine pe fondul controversatei decizii de a aduce la viata specii disparute, utilizand ADN-ul acestora.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ugrunaaluk kuukpikensis, aşa cum a fost numit noul dinozaur, ar putea revoluţiona ştiinţa şi istoria planetei. Este o nouă specie de dinozaur descoperită în nordul statului american Alaska, de o echipă de cercetători de la Universitatea Alaska din Fairbanks şi de la departamentul de ştiinţele vieţii al Universităţii Florida.
    Oamenii de ştiinţă de la Mammoth Museum al North-Eastern Federal University din Yakutsk, Siberia, au început clonarea unor animale preistorice, în speranţa că permafrostul siberian le va oferi posibilitatea de a găsi probe de ADN nedeteriorate.
    Carbon Engineering, o companie canadiană, a captat dioxidul de carbon din aer şi l-a transformat în pelete stocabile.
    Zonă arctică de astăzi se pare că este cea de-a treia metamorfoză a unui continent vechi aflat în partea de sus a lumii.
    O specie nou descoperită de Tyrannosaur, grupul de dinozauri carnivori din care face parte cunoscutul T. rex, ar putea deţine cheia explicaţiei privind modul în care aceste creaturi au devenit dominante.
    O echipa de cercetatori de la Canadian Museum of Nature, in colaborare cu specialisti de la Dalhousie University si University of Manchester au descoperit in zona arctica din Canada, primele probe ale existentei camilei gigantice, astazi disparute, constand din 30 de fragmente dintr-un os al piciorului.