Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un laborator siberian încearcă clonarea unor mamifere dispărute

    Oamenii de ştiinţă de la Mammoth Museum al North-Eastern Federal University din Yakutsk, Siberia, Federaţia Rusă, au început clonarea unor animale preistorice, în speranţa că permafrostul siberian le va oferi posibilitatea de a găsi probe de ADN nedeteriorate.



    Pleistocen:


    Cercetătorii speră să extragă ADN prin scanarea cu atenţie a mai mult de 2000 de exponate rare conţinute în laborator, care este special echipat pentru a păstra probe de ţesuturi în congelatoare la -87 grade Celsius.

    Experţii speră să găsească ADN viu, dar procesul de decongelare poate distruge informaţiile genetice nucleare.

    Odată extras ADN-ul, se va folosi un elefant asiatic sau indian pentru a da naştere la predecesorul său istoric, mamutul.

    În afară de mamuţi, oamenii de ştiinţă vor căuta ADN-ul rinocerului lânos, strămoşului timpuriu al bizonilor, taurilor, urşilor de peşteră şi leilor de peşteră.

    Scopul principal al cercetătorilor este de a crea un real "Pleistocen Park" plin de animale dispărute, care să trăiască într-o rezervaţie naturală special concepută, situată pe râul Kolyma din Yakutia.

    Proiectul intenţionează să recreeze condiţiile de mediu de dinainte de epoca de gheaţă, atunci când aceste animale populau Pământul.

    Colecţia laboratorului include un căţeluş mumificat conservat intact, găsit în permafrostul siberian după mai mult de 12400 de ani, un eşantion de cal preistoric vechi de 4500 de ani şi specii de bizon, unele vechi de 8000 de ani.

    Unul dintre mamuţii lânoşi cel mai bine conservat, în vârstă de 39 de mii de ani, Yuka, este şi el la dispoziţia oamenilor de ştiinţă.

    10 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Carbon Engineering, o companie canadiană, a captat dioxidul de carbon din aer şi l-a transformat în pelete stocabile.
    Zonă arctică de astăzi se pare că este cea de-a treia metamorfoză a unui continent vechi aflat în partea de sus a lumii.
    O specie nou descoperită de Tyrannosaur, grupul de dinozauri carnivori din care face parte cunoscutul T. rex, ar putea deţine cheia explicaţiei privind modul în care aceste creaturi au devenit dominante.
    O echipa de cercetatori de la Canadian Museum of Nature, in colaborare cu specialisti de la Dalhousie University si University of Manchester au descoperit in zona arctica din Canada, primele probe ale existentei camilei gigantice, astazi disparute, constand din 30 de fragmente dintr-un os al piciorului.
    Oamenii de stiinta de la University of New South Wales din Sydney, Monash University, University of Newcastle, au reusit sa reinvie genomul unei broaste disparute si sa il reactiveze printr-o tehnologie sofisticata de clonare, implantand nucleul unei celule moarte intr-un ou proaspat de la o alta specie de broasca.
    Calciul joacă un rol cheie în răspunsul iniţiat de plante la sare. Plantele folosesc un “val de calciu” pentru a supravieţui în solurile care devin din ce în ce mai sărate, o problemă din întreaga lume. Valul este creat prin eliberarea calciului pe care plantele îl stochează în interiorul celulelor lor.