Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Melatonina poate agrava inflamația intestinală

    Melatonina, în ciuda efectului său antioxidant și de reglare a somnului, poate agrava inflamația intestinală, în funcție de setul de bacterii care trăiesc în corpul uman, în special în intestinul gazdei, microbiota, numită şi „floră intestinală”.



    Melatonina poate agrava inflamația intestinală. Foto: Hal Gatewood/Unsplash


    Melatonina este cunoscută în mod popular drept „hormonul somnului”. Destul de des şi fără prescripție medicală numeroase persoane au folosit melatonina pentru a dormi mai bine.

    „Problema este că toată lumea crede că este inofensivă, că un hormon precum melatonina nu face nimic rău, doar îmbunătățește somnul, dar oamenii trebuie să fie atenți, pentru că suplimentarea cu hormoni poate îmbunătăți somnul, dar poate face şi altceva mai rău”, spune Cristina Ribeiro de Barros Cardoso, profesor de Imunologie și Neuroimunoendocrinologie la Facultatea de Științe Farmaceutice din Ribeirão Preto din cadrul Universităţii Sao Paulo, Brazilia.

    Laboratorul Cristinei Cardoso lucrează cu boli inflamatorii intestinale, inclusiv boala Crohn și colita ulceroasă.

    Sunt afecțiuni mediate imun, adică dependente de un răspuns imun necontrolat care ajunge să provoace distrugeri la nivelul tractului gastrointestinal și efecte clinice foarte puternice, precum dureri abdominale, diaree constantă, sângerări, oboseală.

    Tratamentul depinde de suprimarea sau inhibarea imunității. Trebuie redusă, pentru a reduce inflamația excesivă care provoacă leziuni intestinale.

    Pe lângă corticosteroizi și imunosupresoare, există tratamente cu medicamente imunobiologice care sunt mai eficiente pentru cazurile moderate și severe, dar la un cost foarte mare și, prin urmare, mai greu de accesat pentru populație.

    Mulți pacienți nu răspund adecvat nici măcar la cele mai moderne și costisitoare tratamente, necesitând intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea unor părți ale intestinului.

    Acestea sunt proceduri destul de invazive pentru pacienți, cu consecințe directe asupra calității vieții acestora.

    Boala intestinală indusă experimental la animale de laborator, când au fost tratați cu melatonină, în loc să se îmbunătățească, s-a înrăutățit.

    Efectul negativ al melatoninei depinde de bacteriile care trăiesc în intestin și care sunt, de asemenea, legate de bolile inflamatorii intestinale.

    Anumite configurații ale microbiotei fac ca tratamentul cu melatonină să mărească parametrii inflamatori și să conducă sistemul imunitar pe o cale și mai nereglementată, ceea ce intensifică afectarea tractului gastrointestinal.

    28 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O analiză a datelor dintr-un studiu clinic internațional sugerează că aspirina zilnică în doze mici crește riscul de anemie la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste cu aproximativ 20%.
    O expresie fundamentală a afecțiunii pentru întărirea și menținerea legăturilor, sărutul pe gură eliberează testosteron, principalul hormon responsabil pentru libidoul și atracția sexuală. Sărutul reduce anxietatea și oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate, fie că sunt fizice sau emoționale.
    Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală mai mult de 15 minute sunt mai bune decât ale celor care stau aproape şi merg mai puţin, sau al celor care merg cu maşina.
    Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, făcut timp de 12 ani pe mai mult de 300000 de persoane, arată că lipsa de mişcare ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea.
    Exerciţiile fizice regulate pot ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip doi, potrivit unui studiu realizat la University College London, din Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Universitatea California, din San Francisco, a descoperit că pacienţii cu cancer de colon care au o greutate corporală sănătoasă, au activităţi fizice regulate şi o dietă bogată în cereale integrale, fructe şi legume, cu un conţinut redus de carne roşie şi prelucrată, au un risc semnificativ mai mic de recurenţă a cancerului sau de deces.