Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Moleculele de pe telefoanele mobile dezvăluie stilul de viaţă

    Moleculele găsite pe telefoanele mobile dezvăluie o cantitate uimitoare de informaţii despre sănătatea proprietarului şi stilul său de viaţă, inclusiv despre preferinţele alimentare şi despre medicamentele utilizate.



    Moleculele de pe telefoanele mobile dezvăluie secretele stilului de viaţă.


    Folosind o tehnică numită spectrometrie de masă, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit pe telefoanele testate urme diverse, de la cofeină şi condimente până la creme şi anti-depresive.

    Pe tot ceea ce atingem, lăsăm în urma noastră molecule, urme de produse chimice şi bacterii.

    Chiar şi buna spălare a mâinilor nu împiedică transferul moleculelor pe obiectele de zi cu zi.

    Cercetătorii au comparat moleculele identificate pe un mobil cu cele aflate într-o bază de date şi au produs un "profil de stil de viaţă" al fiecărui proprietar de telefon.

    Prin analiza moleculelor lăsate în urmă pe telefoane, am putea spune dacă o persoană este de sex feminin, dacă foloseşte produse cosmetice scumpe, dacă îşi vopseşte părul, dacă bea cafea, dacă preferă berea în locul vinului, dacă îi plac alimentele condimentate, dacă se tratează pentru depresie, dacă foloseşte creme de protecţie solară şi spray-uri pentru ţânţari, ceea ce ar însemna că îşi petrece mult timp în aer liber şi aşa mai departe.

    Cele mai multe dintre molecule sunt transferate pe telefoane de pe pielea, mâinile şi transpiraţia persoanelor care le folosesc.

    Produsele împotriva ţânţarilor şi cele de protecţie solară persistă un timp deosebit de lung pe piele şi pe telefoanele oamenilor, chiar şi atunci când nu au mai fost utilizate de luni de zile.

    Persoanele care nu s-au spălat timp de trei zile au avut şi o mulţime de urme de produse de igienă şi de cosmetice pe pielea lor.

    Această metodă de testare ar putea să ducă la identificarea proprietarului unui obiect în absenţa amprentelor, să probeze dacă pacienţii îşi iau medicamentele şi chiar să furnizeze informaţii utile despre expunerea unei persoane la poluare.

    6 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne au descoperit că solventul N-metil-2-pirolidonă (NMP) poate fi folosit pentru a distruge celulele canceroase la pacienţi şi poate ajuta sistemul imunitar să lupte cu boala.
    Un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh arată rolul pe care îl au genele în dorinţa unor persoane de a consuma alimente sărate.
    Cercetătorii americani au produs un mini-creier uman în laborator, o realizare care ar putea avansa cercetările în domeniul bolilor neurologice.
    Primarul unui oraş în Piemont, Italia, a dispus închiderea reţelelor Wi-Fi din două şcoli, considerând că dăunează sănătăţii.
    Oamenii de stiinta de la Scripps Research Institute, din Statele Unite, au descoperit noi detalii ale mecanismului natural de aparare anticancer. Ei au identificat cheia ce declanseaza un mecanism celular important de blocare a cancerului.
    Conform cercetărilor de la Weill Cornell Medicine, din Statele Unite, anumite tipuri de bacterii din intestin pot mobiliza sistemul imunitar pentru a reduce severitatea unui accident vascular cerebral.